zaterdag 25 mei 2024
33 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
0
(0)

Staatsolie reserveert 16 miljoen voor waterramp Brokopondo

lees ook ...

Directielid van Staatsolie Eddy Fränkel heeft gegarandeerd, dat het bedrijf SRD.6.000,- zal toekennen aan personen van wie de woningen waterschade hebben opgelopen in het district Brokopondo. Dit geld voor een bepaalde zone. Het bedrijf is al hiermee begonnen, om het bedrag per woning uit te keren, maar wil het aantal niet prijsgeven. Balingsula valt buiten de zone van zij die in aanmerking komen voor een uitkering van Staatsolie.

“Omdat onze maatschappij gewend is te kijken naar de behoefte van de gemeenschappen waarin ze werkt en ook uit hoofde van onze sociale verantwoordelijkheid,” zei Fränkel. Zij die al gewerkt hebben aan hun huizen worden ook bedacht. Vakantieoorden en bedrijven worden niet meegenomen.

Het dorp Balingsula valt buiten de zone van huizen, die in aanmerking komen voor deze ondersteuning. Staatsolie heeft ook gewerkt via het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) bij de aanschaf van logistieke middelen. Noodscholen zijn met middelen van dit bedrijf opgezet te Balingsula en Tapoeripakreek, volgens de Staatsolie vertegenwoordiger.

Balingsula is zeer gebeld over het feit, dat het dorp niet is meegenomen in de ondersteuning van het oliebedrijf. Het dorp ligt op een afstand van minder dan vijf kilometer van het stuwmeer.  Bewoners hadden daarom uit onvrede de Afobakaweg gebarricadeerd.

“Wij moeten eerst toestemming van Staatsolie krijgen voor alles wat wij in het gebied willen doen, zoals jagen en aanleggen van kostgronden, terwijl wij meer dan een eeuw hier zijn gevestigd”, deelde Ronald Pansa van de werkgroep Balingsula mee.

Fränkel blijft erbij, dat Balingsula valt buiten de bufferzone van tachtig vierkante kilometer. Staatsolie moet als beheerder van de Afobakadam de grondgesteldheid in de bufferzone intact houden. Het is daarom verboden langs de bufferzone te graven. Nu behartigen advocaten de belangen van beide partijen. Advocatenkantoor Essed & Sohansingh behartigt de belangen van Staatsolie, en King Juridisch Adviseurs staat Balingsula bij.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStaatsolie reserveert 16 miljoen voor waterramp Brokopondo