maandag 4 maart 2024
23 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
0
(0)

Staatsolie heeft vooruitgang geboekt in 2021

lees ook ...

Brunswijk: “Suriname en Afrika onderhandelen over rech...

Er worden thans gesprekken gevoerd over een ambitieus plan om een rechtstreekse vliegverbinding tot stand te brengen tussen Suriname en het Afrikaanse continent, zegt waarnemend president Ronnie Bruns...

Staatsolie heeft succes weten te boeken dwars door alle nationale en internationale uitdagingen van  2021. Er worden bruto-inkomsten verwacht van ruim 400 miljoen US dollar. Hiervan moet ongeveer de helft worden overgedragen aan de overheid(132 miljoen dollars in 2020), in de vorm van belastingen, dividend en royalties uit participatie in goudmijnen.

Wereldwijd zijn olie- en gasbedrijven voor een groot deel verantwoordelijk voor de uitstoot van broeigassen. Internationaal bestaan er plannen om deze uitstoot te verminderen. In de toekomst wil het bedrijf zich beraden over doelstellingen in dit kader, en deze bekendmaken.

Staatsolie zal het strategisch plan voor dit jaar  waar nodig aanpassen. Men blijft  focussen op veilig en efficiënt produceren de komende jaren. Deze ontwikkeling  moet resulteren in : waarde toevoegen aan de ontwikkeling van Suriname. Het Surinaams oliebedrijf zal met de partners, die actief zijn in het diepzeegebied,  trachten  een vorig jaar genomen investeringsbesluit te realiseren.

Saramacca Crude heeft een productie van rond zes miljoen vaten over het  jaar. De vele regens in en daarmee gepaard gaande overstroomde productievelden en -faciliteiten in het district Saramacca eisten extra inspanningen om het productiedoel te behalen. Toch  zijn er in totaal 2,97 miljoen vaten diesel en gasoline gefabriceerd. Dit is de hoogste productie in de geschiedenis van de Staatsolieraffinaderij.

GOw2, de dochteronderneming heeft haar marktaandeel weten te behouden en Staatsolie Power Company Suriname, die verantwoordelijk is  voor opwekking van ruim 75 procent van de elektriciteit waar Suriname (voor huishoudens en industrie) behoefte aan heeft,   bereikte een historisch record. Dankzij hogere waterstanden in het stuwmeer is er meer waterkrachtenergie geleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Het gevolg was dat er minder, relatief duurdere, thermische elektriciteit nodig was om te voldoen aan de totale behoefte, met als gevolg een kostenbesparing van circa 16 miljoen US dollar voor het land.

Staatsolie is nu ook bezig operator te worden in de ondiepe (shallow) offshore. In oktober is er met Chevron Exploration Suriname Limited een productiedelingscontract voor Blok 5 ondertekend. Hiermee wordt Staatsolie voor het eerst in zijn geschiedenis  partner in de offshore-activiteiten.

Ook voor het op gang brengen van local content in de offshoreolie-industrie maakt het bedrijf zich sterk, omdat hiermee direct de ontwikkeling van Suriname positief zal worden beïnvloed, door  levering van lokale goederen en diensten en de invulling van arbeidsplaatsen door Surinamers. De local content-ontwikkeling is reeds concreet ingevuld met diverse acties en projecten.

Staatsolie en Stichting Staatsolie Foundation for Community Development hebben ongeveer 600.000 US dollar besteed aan sociale investeringen in 2021. De voornaamste aandachtsgebieden zijn gezondheidszorg, onder andere het nationale vaccinatieprogramma en onderwijs, vanwege de grote invloed van deze twee sectoren op het welzijn en de ontwikkeling van de samenleving.

De renovatie van het CT-scangebouw van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (samen met goudpartner Newmont) is bekostigd en renovatie, alsook uitbreiding van het Nationale Nierdialyse Centrum. Op onderwijsgebied is er apparatuur geschonken aan het Natuur Technisch Instituut (NATIN). Aldus een persbericht van Staatsolie.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStaatsolie heeft vooruitgang geboekt in 2021