woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
6 C
Amsterdam
4
(1)

Staatsolie en partners tekenen LoA voor gasvondst in Blok 52

lees ook ...

Staatsolie/EBS: de woekerwinsten

Staatsolie, ons eigen staatsbedrijf, honderd procent van de Surinamers, hanteert  de wereldmarkt prijs om de ruwe olie aan de EBS te verkopen. Het is tenslotte olie die  komt uit de Surinaamse bodem e...

Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft op maandag 4 maart 2024 een belangrijke overeenkomst ondertekend met Petronas en ExxonMobil, bekend als de Letter of Agreement (LoA), gericht op het verder onderzoeken van de gasvondst in Blok 52, die voor het eerst werd ontdekt in 2020 met de Sloanea-1-exploratieput. Hoewel de initiële gasvondst in Blok 52 als commercieel niet aantrekkelijk werd beschouwd, hebben Staatsolie en Petronas de afgelopen jaren intensieve gesprekken gevoerd om de mogelijkheden verder te verkennen.

De ondertekende LoA legt in grote lijnen de afspraken, principes en voorwaarden vast om de ontwikkeling van een commercieel gasveld in Blok 52 verder te onderzoeken en haalbaar te maken, inclusief een garantie voor een belastingvrije periode van tien jaar vanaf de start van de productie, goedgekeurd door de regering.

De ondertekening van de LoA dient als basis voor verdere onderhandelingen voor een Gas Addendum op het productiedelingscontract (PSC) voor Blok 52, getekend in april 2013. Deze aanvulling op het contract zal de procedures en voorwaarden vastleggen waarmee de partners Petronas en ExxonMobil de gasvondst kunnen beoordelen, ontwikkelen en produceren.

De LoA is ondertekend door belangrijke vertegenwoordigers, waaronder Datuk Adif Zulkifli van Petronas, Paul Riley van ExxonMobil Exploration and Production Suriname, en Annand Jagesar, Managing Director van Staatsolie. Petronas  heeft aangegeven verheugd te zijn over deze mijlpaal en zal vanaf april 2024 doorgaan met het boren van de Sloanea-2-beoordelingsput, inclusief een productietest. Deze ontwikkeling is van cruciaal belang voor Petronas en ExxonMobil om de mogelijkheden van het Sloanea-2-project te verkennen.

Na voltooiing van de Sloanea-2-beoordelingsput zal worden bepaald of een commercieel gasveld haalbaar is. Een mogelijk commercieel gasveld zal naar verwachting worden ontwikkeld via een Floating Liquefied Natural Gas (FLNG) -project, waarbij het gas wordt gewonnen, vloeibaar gemaakt en opgeslagen op een drijvend productieplatform voor transport per gastanker.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStaatsolie en partners tekenen LoA voor gasvondst in Blok 52