zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
4
(4)

Staatsolie/EBS: de woekerwinsten

lees ook ...

Stabiele stroomvoorziening voor Saramacca

Het einde van regelmatige stroomonderbrekingen in het district Saramacca is in zicht. Op 14 mei jongstleden werd het startsein gegeven door Marcel Eyndhoven, de technisch directeur van de N.V. Energie...

Staatsolie, ons eigen staatsbedrijf, honderd procent van de Surinamers, hanteert  de wereldmarkt prijs om de ruwe olie aan de EBS te verkopen. Het is tenslotte olie die  komt uit de Surinaamse bodem en zou eigenlijk goedkoper moeten zijn omdat het land zelf de olie produceert.

Waarom hebben wij die elektriciteit gebruiken geen voordeel aan de olie die we produceren en  die uit onze eigen bodem komt?  Een kwart van de opbrengst van staatsolie wordt gebruikt  voor onze energievoorziening. Driekwart van de olie  zet het bedrijf om in gasoline die je bij de pomp kan  tanken (genaamd Go2, ook Gowtu) en de rest gaat voor export naar het buitenland.

Prijsverschil 

Staatsolie  heeft indertijd zelf verklaard dat ze de ruwe  olie voor 20 US$ per barrel uit de grond halen, dat heeft in de kranten gestaan en  nu vernemen wij dat deze dan tussen de 90 en 100 US$ wordt verkocht aan EBS. Dus wanneer de leiding zegt dat ze anders verlies gaan  lijden, is dat niet waar. Terwijl op de internationale markt Staatsolie de geraffineerde olie verkoopt voor 80 US$ per barrel.

Woekerwinst

Men heeft  allerlei zaken verzonnen zoals dat de olie tijdelijk opgeslagen moet worden voordat die doorverkocht kan worden aan EBS en dat kost 1 US$  per barrel en dat het in Premium olie is die ze  verkopen en daarom zetten ze er 7 US$ op. Die 7 US$ is nu naar 5 US$ gebracht  maar eigenlijk moet het veel lager want  internationaal verkoopt Staatsolie  de olie  voor 80 US$.

In eigen land, als  Surinaams bedrijf  waarvan wij voor 100 procent aandeelhouders zijn, (Surinamers hebben er in geïnvesteerd) verkoopt Staatsolie het product duurder. Dus wanneer de EBS de mogelijkheid had om de olie goedkoper te importeren dan zou de kostprijs ook lager  zijn.

Niet IMF’s schuld

De overheid moet volgens IMF de stroom subsidie afbouwen. Maar de sociale paragraaf is nog steeds niet in orde. Ja, subsidies afbouwen want mensen die niet gesubsidieerd hoeven te worden kunnen de gewone prijs per kilowattuur betalen maar men werkt achterste voren want de sociale steun is niet op orde…

De overheid is dus niet eerlijk in een groot gedeelte van de verhoging. Want op al deze punten zal namelijk de btw  van toepassing zijn.  Ze vergeten zelf welke wetten ze aangenomen hebben. Daarbovenop heb je dat de  koers hoger berekend is dan die in werkelijkheid is, namelijk 36 Surinaamse dollar (Srd) voor 1 US$.

Iedereen weet dat wanneer de koers omlaag gaat  de winkelprijzen  niet evenredig omlaag gaan, maar die wel omhoog gaan als de koers stijgt. Er is  niet eerlijk gecommuniceerd met de samenleving en ook niet eens met het parlement. Verder hebben de assemblee-leden die dankzij hun relatief hoge salarissen, de verhoogde energieprijzen wel kunnen betalen, geen enkele moeite gedaan om te achterhalen waarom de energieprijs zo hoog is geworden.

Bronnen: DTV, Glory TV, Rasonic televisie en eigen observatie

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

7 REACTIES

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnStaatsolie/EBS: de woekerwinsten