Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Staatsolie doet binnenkort grote olievondst in Suriname

Geplaatst

op

door

Aan de kust van Nickerie zal, als de berekeningen kloppen, Staatsolie over drie weken een grote olievondst doen. De put, Kankantrie zoals die wordt genoemd, kan tussen de 70 en 800 miljoen vaten olie bevatten. Buurland Guyana heeft dieper in zee al 14 ontdekkingen gedaan, die samen meer dan 5 miljard vaten aan olie hebben opgeleverd. Suriname kan over drie maanden daar ook olie vinden, zegt Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie.

Op een persconferentie is de mogelijke vondst bekendgemaakt. Staatsolie en partners zoeken niet alleen in diepzee (deep offshore) naar olie, maar ook in matige diepte (shallow offshore) en langs de kust (nearshore). Langs de kust zijn er al twee putten geboord, zegt Exploration & Development Asset Manager Rekha Bissumbhar. Hoewel er olie is gevonden, is dit onvoldoende om er geld mee te verdienen. Bij één van de putten was de laag die het reservoir afdekt om de olie gevangen te houden niet intact. Momenteel is het boorplatform bezig voor de kust van Nickerie. Kankantrie ligt twee kilometers diep.

Tom Ketele, Projectmanager Near Shore Drillingproject, is net als Elias en Bissumbhar, optimistisch. Kankantrie heeft een potentie van 800 miljoen barrels. Als dat reservoir gevuld is, is het een ‘game changer’ voor Suriname. Het platform heeft momenteel een diepte van 700 meter bereikt. Begin September moet volgens Ketele bekend zijn of er daar olie zit. De laatste vondst van Guyana ligt heel dichtbij de grens van het Surinaamse werkveld. Het bedrijf Apache gaat volgende maand in die buurt beginnen te boren. Over drie maanden moet het resultaat bekend zijn, zegt Elias.

Aan het boorplatform dat het nearshore project uitvoert zijn er 300 man, onder wie 30 Surinamers, verbonden. Van dit aantal zitten 150 op zee, die om de vier weken elkaar aflossen. Het platform is in april aangekomen en is onder contract tot januari 2020. Enkele bedrijven die in de diepzee werken, hebben al interesse getoond voor een samenwerking als Staatsolie succes heeft. Na Kankantrie gaat de ‘rig’ zich verplaatsen voor de kust langs Commewijne om de putten Powisi, Gonini en Tukunari te boren. In de shallowshore zijn er 25 potentiële locaties geïdentificeerd. Eind September heeft de maatschappij een beter beeld, omdat er genoeg aanwijzigingen zijn dat er olie zit in de bodem langs de kust.

2 Reacties

2
Reageer op dit artikel

1000
Randy

zou wel goed zij iedereen kan rijk zijn in Suriname. maar 600.000 mensen. vrij dokter. iedereen moet werken maar kan dan beter verdienen.. als Guyana dat kan moet Suriname nu wel olie vinden Suriname ligt lager daar zit ook olie trekken we alles weg

Ronnie

Eindelijk goed nieuws. Het word tijd dat ze ook rijk worden van de olie . als de buurlanden olie vinden dan zal Suriname toch ook wat hebben. Surinamers hebben lang genoeg gewacht .. Olie moet vloeien en een tweede Dubai toch nog realiteit WordAdvertentie

Suriname

Regering Bouterse focust op vijf speerpunten naar 2020 toe

Geplaatst

op

door

De regering Bouterse zal zich op weg naar de verkiezingen van 2020 toe focussen op woningbouw, het grondbeleid, de infrastructuur, het sociaal beleid en een inhaalslag plegen in de schaalindeling van ambtenaren. Hiervoor is een structuur opgezet en presidentiële commissie ingesteld, die deze zaken ter hand moet nemen.  In het praatprogramma Bakana Tori via Radio SRS heeft president Desi Bouterse benadrukt, dat deze vijf speerpunten allemaal specifiek te maken hebben met het verbeteren van de menselijke omstandigheden. De economie van het land geniet de hoogste prioriteit bij hem, alsook de financiële stroom.

Volgens het staatshoofd is belangrijk dat “het schip op koers blijft”. Hierover is donderdag nog vergaderd met de regerings- en partijtop. Hoewel de regeringsleider in een derde regeertermijn gelooft, waarschuwt hij dat er nog veel werk aan de winkel is. Hij weet dat burgers ontevreden zijn en heeft daar begrip voor, maar geeft meteen aan dat er “terecht ontevredenen zijn en zij die onterecht ontevreden zijn.” President Bouterse heeft verder aangegeven,  dat er personen zijn wiens problemen niet opwegen tegen de problemen waarmee de regering zich bezig wil houden. De vijf speerpunten blijven prioriteit van de regering, zegt de regeringsleider.

Lees verder

Suriname

Juspol opent politie-unit bij VCB

Geplaatst

op

door

Vlak vóór de Surinaamse Volkskredietbank (VCB) en tegenover de Centrale Markt aan de Waterkant heeft het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) een unit van de politie in gebruik genomen. Het departement wil met deze speciale unit meer zichtbaarheid van de politie in de binnenstad van Paramaribo. Justitieminister Stuart Getrouw zegt, dat dit project één is dat hij al lang wilde uitvoeren.

Met het oog op de beweging in deze omgeving en de strategische doelen die Juspol wil bereiken, is het volgens Getrouw tijd om de unit te openen. “Door het plaatsen van de unit denk ik dat de bereikbaarheid van en naar de politie zal worden verkort. Hiermee vindt verscherping van de handhaving van de openbare orde en rust alsook de criminaliteitsbeheersing plaats,” zegt de bewindsman.

Volgens de bewindsman zullen vanuit deze eenheid de beheersdaden voor de ordehandhaving van het verkeer plaatsvinden. Getrouw heeft de VCB bedankt voor de ondersteuning en goede samenwerking. Dit geeft volgens hem in het bijzonder aan, hoe goed de samenwerking is tussen de publieke en private sector. De unit is een handreiking aan de samenleving voor een goede en betere dienstverlening van de politie, stelt de minister.

Volgens korpschef Roberto Prade is het de bedoeling, dat de politie vanuit de unit de controlewerkzaamheden zal uitvoeren op de wegen in de omgeving en de Centrale Markt. “We hebben vaker van burgers vernomen, dat het lijkt alsof de politie die op de markt is gehuisvest, zich daar schuilhoudt. Nu is de politie zichtbaar”, zegt de korpschef.

Hij heeft de samenleving opgeroepen om gretig gebruik te maken van de mogelijkheden die nu geschapen zijn. “Wij gaan sowieso evalueren en kijken hoe het zal werken. Waar er moet worden aangescherpt, zullen we dat sowieso doen,” stelt de korpschef. De politiepost op de Centrale Markt blijft gehandhaafd.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X