vrijdag 19 april 2024
24.2 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

Staatshoofden vergadering UNASUR in Brazilie

lees ook ...

Surinaamse taekwondo deelnemers missen Olympische spelen in ...

De Surinaamse taekwondo-deelnemers zijn er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen later dit jaar in Parijs, Frankrijk. Ondanks hun deelname aan een kwalificatietoernooi in de ...

De staatshoofdenvergadering: ‘The Meeting of the Presidents of the Countries of South America’ wordt de komende week Brazilië gehouden. De bijeenkomst is een initiatief van de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula de Silva met als doel reactivering van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR).

President Chandrikapersad Santokhi die maandagochtend naar het zuider-buurland vertrekt, zal één van de 12 Zuid-Amerikaanse staatshoofden zijn, die op dinsdag 30 mei met elkaar van gedachten zullen wisselen over het integratieproces van Zuid-Amerika. Het Surinaamse staatshoofd zal daarbij naar zeggen van minister Albert Ramdin in een uitgebreid statement Surinames visie uitdragen.

President Santokhi reist samen met zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali af naar Brazilië. Voor beide staatshoofden is er een Braziliaans toestel ter beschikking gesteld. Het ligt in de bedoeling dat president Santokhi in het zuiderbuurland ook een gesprek heeft met president Lula da Silva. De twee regeringsleiders hebben elkaar begin dit jaar reeds ontmoet bij de inauguratie van Lula da Silva.

Hoewel het bezoek maar tot 01 juni is, staan er ook gesprekken met andere Zuid-Amerikaanse staatshoofden gepland en is er verder een afspraak gemaakt met de hoogste baas van het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras. Minister Ramdin merkt op dat er enorm veel belangstelling is vanuit Brazilië en overige Zuid-Amerikaanse landen om zaken met Suriname te doen.

Minister Ramdin heeft eerder deze maand een telefonisch onderhoud gehad met zijn Braziliaanse ambtgenoot Mauro Vieira. Het ligt in de bedoeling dat de twee bewindslieden elkaar ook in de marge van de staatshoofden vergadering ontmoeten om de bilaterale agenda van Suriname-Brazilië te bespreken.

Minister Ramdin: “Die agenda heeft heel wat functionele samenwerking.” Brazilië biedt veel steun in de strijd tegen ziekten, terwijl er ook goede samenwerkingen zijn in de agrarische sector en onderwijs. Het ligt ook in de bedoeling om met elkaar te praten over samenwerking op het niveau van het bedrijfsleven en ook de strategische samenwerking bespreekbaar te maken.

Naast het reactiveren van UNASUR oftewel het integratieproces binnen Zuid-Amerika, zullen ook onderwerpen als klimaatverandering, het schulden- en financieringsvraagstuk, de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering, veiligheidsissues en illegale drugshandel aan de orde komen.

De bewindsman kijkt uit naar een vruchtbare ontmoeting van staatshoofden in Brazilië. Hij spreekt van een nieuw begin in Zuid-Amerika met een nieuwe dimensie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStaatshoofden vergadering UNASUR in Brazilie