vrijdag 9 december 2022
28.9 C
Paramaribo
1.9 C
Amsterdam
4.4
(5)

Staatsbezoek koning Willem-Alexander aan Suriname in vooruitzicht

lees ook ...

Pakkitow geeft dame van repliek

Stephano Biervliet (Pakkitow) gaf vandaag  een dame van repliek die vindt dat hij de filmpjes van de etende kinderen die donaties hebben gekregen via de organisatie  'Charity for life', niet op Facebo...

De Tweede Kamer heeft gisteren goedkeuring gegeven aan een motie waarin de Nederlandse regering verzocht wordt, om een staatsbezoek af te leggen aan Suriname. Het staatsbezoek moet gezien worden in het kader van de 46-jarige onafhankelijkheidsviering, op 25 november, mits de situatie omtrent de pandemie dit toestaat. Dit zei Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu, de indiener van de motie. Hij heeft na de goedkeuring van de motie de regering gevraagd middels een brief aan het parlement aan te geven hoe uitvoering aan de motie te geven.

Het Kamerlid constateert dat Suriname en Nederland cultureel en historisch met elkaar verbonden zijn en dat het laatste staatsbezoek van het Koninklijk Huis aan Suriname in het jaar 1978 was onder Koningin Juliana, nu 43 jaar geleden.

Kuzu ziet een heropleving van de diplomatieke relaties tussen beide landen. De Tweede Kamer heeft vorige week dinsdag gestemd over 3 van de 5 moties, die ingediend waren tijdens het notaoverleg over Suriname. De motie van Kuzu was toen aangehouden en na wijzigingen heeft de stemming vandaag plaatsgevonden.

Vorige week is onder meer aangenomen dat de Nederlandse regering de archieven over de Nederlandse betrokkenheid bij Suriname in de jaren tachtig van de vorige eeuw vrij dient te geven voor onderzoek met waarborging van de privacy.

Verder dient de regering de voorwaarden van openbaarheid van deze documenten te wijzigen, zodat informatie daarin gebruikt en openbaar gemaakt kan worden door journalisten, onderzoekers, wetenschappers en betrokkenen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStaatsbezoek koning Willem-Alexander aan Suriname in vooruitzicht