Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Staat komt maandelijks SRD 200 miljoen tekort; vp vraagt samenleving geduld

Geplaatst

op

Vicepresident Ronnie Brunswijk

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk vraagt de samenleving om nog wat geduld te betrachten en de regering de ruimte te geven zaken op orde te stellen. Met de enorme financiële uitdagingen waarmee het land te kampen heeft is het moeilijk om de beloften die de regering heeft gedaan aan het volk na te komen. De staat heeft volgens de vp maandelijks een tekort van SRD 200 miljoen.

Rond december verwacht hij dat de overheid de zaak onder controle zal hebben en dat Surinamers, die een verhoging tegoed hebben die zullen krijgen. De situatie is nu nog onoverzichtelijk, beweert Brunswijk. De regering is momenteel bezig om de geldstroom van de staat te ordenen en de inkomsten van het land te vergroten, zodat er meer ruimte is om te werken.

Volgens Brunswijk is er nog teveel inefficiëntie binnen het financieel systeem. De regering is druk bezig met deskundigen om dit vraagstuk op te lossen. Zo vraagt hij zich af waarom gelden van Staatsolie niet direct gestort kunnen worden bij de Centrale Bank van Suriname. Het geld gaat eerst naar de Surinaamse Postspaarbank. Al deze zaken moeten rustig uitgezocht worden, beweert Brunswijk.

De regering was gisteren precies twee maanden aan de macht. Vicepresident Brunswijk ervaart deze twee maanden als leerrijk. Hij heeft ook meer inzichten gekregen en ervaringen opgedaan in het overheidsapparaat. Er zijn een aantal vergaderingen geweest van de Raad van Ministers en volgens de vp lukt het aardig.

Culturu.com

2 Reacties
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Moen
donderdag 17 september 2020 08:51

200 miljoen tekort. Elke Maand. Aan inkomsten . De vorige regering heeft dan echt een rotzooi gemaakt dat Suriname nu er zo bij ligt. En ja dat heeft het volk getolleleerd en nu.. plukken we de vruchten van.. we pina.

Wim
donderdag 17 september 2020 16:18

Dat is een fiks bedrag! En ja, het volk heeft 10 jaar lang paars getolereerd en de onzin van bouta geslikt. Daar mogen ze, jammer genoeg, nu de vruchten van plukken. De nieuwe regering heeft geen toverstaf en kan niet in twee maanden 10 jaar shit opruimen. Heel veel daders lopen nog vrij rond. Ook boefdraad die is ondergedoken omdat hij weet wat hij heeft geflikt. Lafaard!Advertentie

Suriname

President Santokhi beloofd ‘Veiligheid’

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

Op 29  september de dag van de jaarrede zei  president Santokhi  dat de  regering de controle op de naleving en handhaving van de openbare orde zal opvoeren om het veiligheidsgevoel van de burger te vergroten.

Veiligheid in buurten is voor het ministerie van Justitie en Politie  in de kustvlakte en in het binnenland een sleutelactiviteit. Het politiekorps wordt gestroomlijnd voor een slagvaardiger optreden. We versterken dit dienstjaar 2021 de afdelingen Narcoticabrigade en Fraude. Dat geldt ook voor het instituut buurtmanagement en de surveillance- en inlichtingendienst”, gaf de president aan bij het toespreken van zijn gehoor. –  culturu.com

Lees verder

Suriname

Psychiatrisch Centrum Suriname 125 jaar

Geplaatst

op

Pcs 2

Vandaag is het PCS honderd en vijfentwintig jaar oud. De bouw van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) werd gestart op de plaats Wolffenbüttel in 1892.  De eerste patiënten werden op 01 oktober 1895 opgenomen. De inrichting heette toen “Inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbuttel”.

De inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbüttel is nu uitgegroeid tot een uitgebreid en modern alsook ISO-gecertificeerd kenniscentrum en is vandaag aan de dag een referentiekliniek op het gebied van geestelijke gezondheid, waar een ieder met psychische klachten terecht kan voor kwalitatief hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg.

De psychiatrie in Suriname is jarenlang een taboeonderwerp geweest en mensen met psychische klachten werden om diverse redenen gestigmatiseerd, waardoor de drempel om hulp te zoeken heel hoog was. Hoewel er steeds meer mensen toestappen naar het PCS voor poliklinische hulp, blijkt uit het bevolkingsonderzoek van 2015 dat er nog steeds  een drempel is voor mensen die hulp zoeken voor depressie en angstklachten.

Om landelijk bereikbaar en toegankelijk te zijn voor een ieder in Suriname biedt het PCS via partnerschappen met de Regionale Gezondheidsdienst en Medische Zending op regelmatige basis de nodige psychische hulp aan de bewoners van de districten en personen in het (verre) binnenland.

Wat betreft opvangfaciliteiten is er ook vooruitgang geboekt de laatste tien jaren. Het Kinderpaviljoen werd in gebruik genomen en er werd meer gestalte gegeven aan de verslavingszorg via de Polikliniek verslavingszorg (voorheen Bureau Alcohol & Drugs) en de Detoxificatiekliniek. Verder werden enkele diensten en afdelingen opgezet ten behoeve van de zorg, zoals het Dagcentrum, de Spoedeisende Psychiatrie en recentelijk de afdeling Broki.

Vanwege de covid-19 pandemie moest ook de dienstverlening van het PCS aangepast worden aan de covid regels. Het personeel en de cliënten zullen vanwege deze bijzondere omstandigheid de hoogtepunten en ontwikkelingen die het PCS de afgelopen 125 jaar heeft doorstaan op sobere wijze herdenken. Ook zullen er enkele personen met een bijzondere staat van dienst en bijdrage aan de verdere ontwikkeling van PCS worden voorgedragen voor een presidentiële onderscheiding. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen