donderdag 8 december 2022
30.2 C
Paramaribo
2.4 C
Amsterdam
0
(0)

Staat heeft leningen volledig terugbetaald aan banken

lees ook ...

Compositie Rudi en Eunice Fernand winnaar Suripop

De 21e editie van Suripop is gewonnen door Rudi en Eunice Fernand. Hun compositie, Dya Mi De, is vertolkt door Naomi Sastra. Daarnaast heeft zij ook de prijs voor Beste Performer gewonnen. De tweede b...

De leningen die door de staat bij de banken waren genomen zijn nu volledig terugbetaald. Het betrof een bedrag van SRD 860 miljoen en rente. Er werd ook 50 miljoen US-dollar aan kasreservemiddelen terugbetaald. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning deed deze mededeling op dinsdag 31 mei jongstleden in de Nationale Assemblee (DNA) tijdens de behandeling van de ontwerpwet houdende nieuwe regels voor het Centrale Bankwezen.

De bewindsman bracht in herinnering dat in juni 2020 de toenmalige regering hadmedegedeeld dat het geld op was en een beroep deed op de aantredende regering om te helpen. Dat hebben we ook gedaan, zei de minister. “We hebben gesproken met de banken en hieruit is de zogenaamde Syndicat-lening voortgekomen van 380 miljoen SRD. Met dit geld zijn salarissen en lopende kosten betaald.” Minister Achaibersing voegde eraan toe dat deze lening toen ook is getekend door zijn voorganger.

Ook gaf de bewindsman aan dat er nadat de nieuwe regering was aangetreden er in juli en augustus 2020 leningen van 480 miljoen SRD bij de banken afgesloten, om lonen en subsidies te betalen. Deze leningen, in totaal 860 miljoen SRD en daar bovenop de rente, zijn nu volledig terugbetaald. Daarnaast worden er reguliere aflossingen gepleegd aan de banken nadat de leningen met de banken zijn geherstructureerd en worden ook de aannemers betaald.

Minister Achaibersing zei verder dat betalingen aan multilaterale organisaties zoals de IDB en de Wereldbank worden afgelostco nform betalingsschema’s. Hier zijn er geen achterstanden van betalingen. De regering zal de lening van 500 miljoen SRD ten behoeve van het Covid-fonds alsook het restant van de schulden bij de Centrale Bank gefaseerd aflossen. De covidleningen maken volgens de bewindsman deel uit van de schuld bij de moederbank.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStaat heeft leningen volledig terugbetaald aan banken