dinsdag 25 juni 2024
23.3 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
0
(0)

St. Vincentius heeft nieuwe behandelkamer voor bloedkanker

lees ook ...

Trucker verongelukt op weg naar Jaykreek in Sipaliwini

Een 53-jarige truckbestuurder is zaterdag omgekomen op de weg naar Jaykreek in het district Sipaliwini. De politie van Atjoni vond het slachtoffer in de cabine van de vrachtwagen, die beladen was met ...

Op 4 februari, Wereld Kankerdag opende het Sint Vincentius Ziekenhuis een nieuwe behandelkamer voor bloedkanker, met rustgevende muurschilderingen. Op die dag stond men stil bij de impact van deze ziekte op het leven van mensen wereldwijd. Volgens Nicole Oldenstam, internist-hematoloog in het ziekenhuis heeft het succesvol behandelen van de ziekte te maken met de situatie waarin de persoon zich bevind. Zes patiënten kunnen simultaan behandeld worden.

“Patiënten met kanker die ook chemotherapie krijgen, hebben een verminderde afweer. Het is dus niet wenselijk dat ze met iemand met diarree of een longontsteking worden geplaatst. Chemotherapie is niet niks en daar wil je andere patiënten dan ook niet aan blootstellen,” aldus de internist-hematoloog.

Zij mikt daarmee op vooral de beschikbaarheid van een goede gezondheidszorg.  Oldenstam die zich bezighoudt met het diagnosticeren, begeleiden en behandelen van patiënten met verschillende bloedkankersoorten, zoals leukemie en lymfeklierkanker, vindt dat kankerzorg voor iedereen gelijk zou moeten zijn.

Philomena Troenodijoto is bloedkanker patiënt  en gaf aan dat de behandeling in Suriname heel zwaar is vanwege de hoge kosten die ermee gepaard gaan.

Sinds 2021 is bij haar de ziekte ontdekt. “De hoge kosten voor de medicijnen maken ook dat wij als patiënten gaan stressen, wat ook niet bijdraagt aan een spoedig herstel”, volgens haar. Zij moet elke zes weken SRD.1.650,- neertellen per ampul, die zij twee jaar lang moet gebruiken. De vrouw is niet in staat de medicijn zelf te vergoeden en hoopt ondersteuning te krijgen van het ministerie van Volksgezondheid. “Je gaat niet dood aan de ziekte zelf, maar omdat je de behandelingen en medicijnen niet kunt betalen”, houd zij voor.

Donateurs zijn moeilijk te vinden door de economische crisis. Oldenstam heeft zes maanden besteed om de behandelkamer in te richten. Ook bij de opening op Wereld Kankerdag was het nog niet compleet, omdat een airco ontbrak. Ter plekke heeft iemand aangeboden om deze te betalen. Ook internet is nog nodig in de kamer, om te gebruiken tijdens de urenlange behandeling.

Bron foto: De Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSt. Vincentius heeft nieuwe behandelkamer voor bloedkanker