zondag 27 november 2022
25.5 C
Paramaribo
6.5 C
Amsterdam
5
(1)

St. Rosakerk wordt al langer dan een jaar gerenoveerd

lees ook ...

Nieuwe politieke partij VijfNegenZeven-Surinam Airways Srefi...

- Surinaamse regering zal vandaag opnieuw praten over de geëxplodeerde wisselkoersen - Surinam Airways biedt in verband met Srefidensi een tijdelijke actie aan? - Nieuwe politieke partij VijfNegenZe...

De renovatiewerkzaamheden van de Sint Rosakerk zijn al langer dan een jaar gaande. Deze 110 jaar oude  houten gebedshuis ziet er steeds beter uit. Het drie-fasen plan om de kerk te renoveren omvat  het gebouw van binnen en buiten, de bijgebouwen, het terrein en het historische orgel. Nu werkt men aan de eerste fase, en dit is begroot op US$ 150.000.-. De kerk heeft de helft van het bedrag bij elkaar gekregen. Er wordt nu een beroep gedaan op de samenleving om het werk te kunnen afronden.

 De eerste fase is bijna afgerond, en men heeft de pers een rondleiding gegeven. Humphrey Eendragt van de renovatiecommissie heeft laten zien  hoeveel werk er al is verzet. De buitenmuren zijn hersteld, en een toren moet nog worden afgerond. Verder is de vloer  voorzien van porseleinen tegels.

Normaal kunnen er 300 tot 400 personen een dienst bijwonen.  Maximaal 700 personen kunnen in de kerk. Door de pandemie zijn er diensten met maximaal 50 personen. De houten kruizen moesten worden vervangen door roestvrije aluminium kruizen. Deze moesten eerst aangepakt worden, voordat men kon werken aan de daken.
Blikseminslag was een groot probleem. Om dat op te lossen zijn de houten kruizen vervangen met roestvrije kruizen van aluminium. “Die zijn ook geaard tegen toekomstige blikseminslagen,” legt Eendragt uit. “60 procent van de buitenkant is af. “De ramen en andere bewegende delen vereisen veel aandacht en onderhoud. Je moet niet vergeten dat ze meer dan 100 jaar oud zijn. We hebben ook een brandbeveiligingsplan en onderhoudscontracten tegen termieten afgesloten.”

De organisatie hoopt veel af te hebben tegen kerst. “Dat het afkomt is gegarandeerd,” zegt Jim Boussaid van de fundraisingscommissie. “We hebben een lening kunnen krijgen van het Bisdom. Maar dat willen we zo gauw mogelijk terugbetalen zodat het niet achterblijft met zijn eigen projecten.” Er is ook US$ 20.000,- gekomen uit Europa. Eendragt en Boussaid leggen uit  dat  de bijgebouwen in de tweede fase een beurt zullen krijgen. Ook de ingang vanaf de straat en de omheining moeten worden verfraaid. In de derde fase moet het oude orgel gerepareerd worden. Daarvoor heeft men expertise uit het buitenland nodig.

“Het is een mooi gebouw, een mooi monument dat we moeten behouden in een goede staat,” onderstreept Boussaid. Het is nog niet bekend hoeveel het project uiteindelijk zal kosten. Maar eenieder die wil helpen is welkom, volgens pastoor Ebony Romanus “Er zijn bankrekeningnummers maar men mag ook gewoon hier naar de kerk komen. De steun mag in verschillende vormen. Alle giften en donaties zijn welkom.” Eendragt  doet nogmaals een oproep aan de samenleving. “Sint Rosakerk was er, het is er en moet blijven. Daarom hebben wij uw hulp hard nodig.”

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSt. Rosakerk wordt al langer dan een jaar gerenoveerd