Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

SSB gestart met controle etiketten op voorverpakte producten

Geplaatst

op

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) is, in opdracht van Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie (HI), op 20 januari jl. begonnen met een strenge controlecampagne, waarbij gelet wordt op de etikettering van voorverpakte goederen in winkels.

Afgelopen week is de Steering Comité gepresenteerd bestaande uit vertegenwoordigers van de controlerende instanties in Suriname, welke zijn het ministerie van Volksgezondheid, zoals het BOG, het ministerie van Financiën met name: de douane, het ministerie van Regionale Ontwikkeling, met name de districtscommissariaten, het ministerie van Handel en Industrie en wel de ECD en het Surinaams Standaarden Bureau (SSB).

De stuurgroep zal zich gaan bezighouden met de controle op de naleving van het technisch voorschrift “Algemene vereisten voor het etiketteren van voorverpakte goederen”, welke sinds 14 augustus 20l4 in werking is getreden en is opgesteld om ervoor te zorgen dat consumenten de juiste informatie krijgen over de inhoud, samenstelling en houdbaarheid van een product.

Inspecteurs voeren de controles doorgaans uit tijdens een inspectie bij het bedrijf zelf, maar het kan ook zo zijn dat zij de producten in bijvoorbeeld supermarkten controleert op etiketten informatie, wat nu dus ook zal gaan gebeuren.

De controle zal bij alle winkeliers in Suriname plaatsvinden waarbij de start zal worden gemaakt bij Chinese en Braziliaanse winkels omdat, behalve dat zij samen de grootste groep vormen, consumenten over deze twee groepen de meeste klachten hebben.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Desi

    zondag 22 januari 2017 at 14:05

    het werd tijd. al jaren worden oude etenswaren verkocht in fe winkels. de datum werd gewoon vervangen voor een nieuwe als het reeds verstreken was.de chinezen vooral. het is een dustere industie. gelukkig komt er verandering. want er gebeurd heel wat in de winkels. Geld.eticketten werden vervalst.en ga zo maar door. daarom koop ik me spullen bij de tjois iets duurder maar dan weet ik dT ik geen troep eet.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Meest gelezen