Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

SRD 710 miljoen op jaarbasis voor sociaal zwakkeren in Suriname

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

De allerzwaksten zullen de nodige steun krijgen in deze periode van de economische crisis, waarmee Suriname te kampen heeft. Er is daarvoor op jaarbasis ruim SRD 710 miljoen uitgetrokken. Dit bedrag is ongeveer SRD 210 miljoen meer dan voorzien. Dit zei president Chan Santokhi, vandaag, bij zijn eerste jaarrede tijdens een buitengewonen openbare vergadering van De Nationale Assemblee. 

Daarom zijn de volgende maatregelen getroffen:

– Met ingang van 1 november  wordt de Algemene Ouderdagsvoorziening (AOV) verhoogd van SRD 525 naar SRD 750 per maand.

– Met onmiddellijke ingang wordt de Algemene Kinderbijslag (AKB) van SRD 50 naar SRD 75 per maand, per kind, aangepast.

– De financiële bijstand wordt per 1 november ook verhoogd van SRD 375 per maand naar SRD 500.

– Ten behoeve van de voedselpakketten trekt mijn regering SRD 200 miljoen per jaar uit.

De overheid kan, omdat er geen geld is, niet meer alles en iedereen subsidiëren. De subsidies gaan daarom veranderen, waarbij de hogere inkomens de echte prijs moeten betalen. Zwakke gezinnen zullen volgens de regeringsleider wel nog worden ondersteund. Dat geldt voor elektriciteit, drinkwater, kookgas en openbaar vervoer. Tot het moment van invoering van de BTW wordt de fiscale heffingskorting van SRD 750 per maand gecontinueerd. Dit zal gepaard gaan met een campagne vanuit de overheid om te stimuleren, dat mensen zuiniger moeten omgaan met water en stroom.

“Als we daar allemaal bewuster mee omgaan, drukt het onze water- en stroomrekening,” stelt het staatshoofd. “Om de scheefgegroeide financiële huishouding weer recht te trekken, treffen we een combinatie van monetaire- en fiscale maatregelen. De belangrijkste monetaire maatregel – die reeds is genomen – is het aanpassen van de wisselkoers naar 14,29 SRD voor de US-dollar. Daarmee brengen de regering rust en voorspelbaarheid voor de banken en het bedrijfsleven.”

Met de aanpassing, is er ook meer duidelijkheid voor de prijzen van producten voor de consument. De minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, heeft intussen ook richtprijzen uitgegeven voor basisgoederen. De controle in de winkels op prijzen zal scherp blijven, garandeerde president Santokhi.

‘’We hebben meerdere donkere dagen meegemaakt, maar weest u gerust, we komen ook uit deze crisis en het komt goed! Dat beloof ik u. We zullen meneer de voorzitter, niet rusten voordat we onze huishouding op orde hebben,’’ zei president Santokhi.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen