donderdag 8 december 2022
25 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

SRD 691 miljoen energiesubsidie voor kwetsbare groepen

lees ook ...

40ste herdenking 8-Decembermoorden krijgt extra aandacht

Het is donderdag, 8 december 2022, 40 jaar geleden dat 15 personen in het Fort Zeelandia zijn gemarteld en vermoord. Voor de herdenking dit jaar is er zowel nationaal als internationaal opvallend veel...

De Staatsraad heeft zich vandaag gebogen over ontwerpwet aanpassing energietarieven. Tijdens de vergadering op het Kabinet van de President is de nadruk gelegd op herziening van de nieuwe energietarieven, die vorige maand zijn aangekondigd. Er is ook gekeken naar de verschillende categorieën afnemers alsook het overstappen van object- naar subjectsubsidie.

Verschillende leden van de Staatsraad, president Chandrikapersad Santokhi, deskundigen uit de energiesector, minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen en collega Armand Achaibersing van Financiën en Planning hebben diepgaand van gedachten gewisseld over de onderwerpen.

De president zei dat zoveel maatschappelijke groepen als mogelijk geraadpleegd zijn. Er zullen uiteindelijk besluiten genomen moeten worden. Het gaat bij het staatshoofd vooral om besluiten, waarvan de samenleving in haar totaliteit kan profiteren en waarbij de kwetsbaren beschermd worden.

Minister Abiamofo zei dat bij de introductie van de nieuwe energietarieven gelijk een aanvang gemaakt zal worden met het traject van subjectsubsidie, die voornamelijk bedoeld is voor de kwetsbare huishouden en bijzondere organisaties. Het ziet ernaar uit dat alle afnemers een basistarief zullen betalen.

Momenteel worden de kwetsbaren die in aanmerking moeten komen voor subjectsubsidie in kaart gebracht door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Ook zal worden meegenomen een terugleveringstarief voor huishoudens die zelf energie opwekken en leveren aan EBS.

Minister Achaibersing gaf aan dat de subjectsubsidie ook naar categorie zal geschieden. De kosten hiervoor zijn geraamd op SRD 691 miljoen verspreid over het eerste en het tweede halfjaar met ingang van 1 juli 2021.

Het ligt in de bedoeling dat de Staatsraad van de week advies uitbrengt op basis van de kanttekeningen die geplaatst zijn. De regeringsraad zal zich op 9 juli 2021 buigen over deze kwestie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSRD 691 miljoen energiesubsidie voor kwetsbare groepen