woensdag 26 juni 2024
25.3 C
Paramaribo
22 C
Amsterdam
0
(0)

SRD 6 miljoen vrijgemaakt voor wateroverlast binnenland

lees ook ...

Nieuwe drinkwaterfaciliteit geopend in Matta

Schoon drinkwater is een fundamenteel mensenrecht en essentieel voor duurzame ontwikkeling. De regering blijft zich inzetten om alle noodzakelijke gebieden van Suriname van schoon drinkwater te voorzi...

Er is door de regering SRD 6 miljoen vrijgemaakt voor het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) om acute hulp te bieden aan de getroffenen van de wateroverlast in het binnenland. De situatie in het binnenland wordt constant gemonitord en de regering gaat niemand in de steek laten. Het NCCR heeft de zaak onder controle en al een eerste tranche van SRD 6 miljoen om de acute hulp te bieden,” zegt vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.

Hij heeft het parlement zo omstandig mogelijk een beeld gegeven van de overstromingen in het binnenland. De regering is intussen ook in overleg getreden met de districtscommissarissen van de betreffende gebieden, Staatsolie en dorpsbesturen als het gaat om het lozen van water uit het stuwmeer en evacueren van dorpen.

Het NCCR is vanaf de eerste dag van melding van wateroverlast ingeschakeld door de regering, waarna de situatie in kaart is gebracht. Ook de politieke top heeft zich gebogen over de aanpak. President Chandrikapersad Santokhi heeft direct aan het NCCR de opdracht gegeven alles in het werk te stellen om de mensen de meest acute hulp te bieden. Het gaat volgens de vp om diverse gebieden.

In het Matawaigebied is begonnen met het bieden van hulp. Dinsdag is het gebied Boven-Marowijne vanaf Langetabbetje aangedaan. Het streven is eind deze week alle gebieden onder controle te krijgen. “De situatie die we hebben waargenomen is niet mooi en heel ernstig,” aldus de vicepresident die zelf een oriëntatievlucht heeft gemaakt boven het Matawaigebied, Boven-Suriname, Boven-Tapanahony, Lawagebied, het Paramaccaanse gebied tot Langatabbetje.

President Santokhi is ook voornemens om zich te gaan oriënteren. De regering is voorstander van groepering dorpen en het verhuizen naar hoger gelegen gebieden. Echter moeten de mensen zelf ook willen. “Het is des dorp, hun eigen wil. De regering is ready om hulp te bieden.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSRD 6 miljoen vrijgemaakt voor wateroverlast binnenland