donderdag 22 februari 2024
29.3 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

SRD 500 miljoen al uitgegeven aan Covid-zorg in Suriname

lees ook ...

Margriet Apinsa opent eerste bijkantoor voor notariële afhan...

Meester Margriet Apinsa heeft onlangs haar eerste bijkantoor in de grensstad Albina, gelegen in het district Marowijne, in aanwezigheid van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Met de introductie van ...

Suriname is bijna aan het einde van de vijfde coronagolf. Hoewel het land richting normalisatie gaat is het volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid belangrijk dat te allen tijde de MoHanA-maatregelen in acht worden genomen. Er mag ook niet gefeest worden, benadrukt de topman op Volksgezondheid.

Wat de pandemie de zorgsector heeft gekost is nog niet bekend. Net als alle andere landen was Suriname op zoek naar beschermende middelen en ook vaccinaties. Dit kost allemaal geld. Ramadhin zegt dat uit het Noodfonds dat voor de Covid-19-respons is opgezet SRD 500 miljoen is uitgegeven. Daarnaast heeft het land vele donaties in goederen en vaccinaties mogen ontvangen van onder andere Nederland en andere bevriende naties. Het totale bedrag moet volgens de bewindsman nog worden samengesteld.

Er zal een inhaalslag gemaakt worden in de reguliere zorg. Ramadhin onderkent dat er tal van uitdagingen daarin schuilgaan. Behalve de kleurcode voor het land is ook de kleurcode voor de ziekenhuizen bijgesteld, die op de piek van de pandemie op zwart was.

Er is reeds overlegd met de ziekenhuizen hoe zij de reguliere zaken weer zullen oppakken en inventariseren hoe groot de achterstanden zijn. “Het is per discipline anders en zal er per ziekenhuis een plan uitgestippeld worden. Ook zijn er zaken zoals apparatuur die tijdens de pandemie zijn stuk gegaan, die vervangen moeten worden. We kunnen de inhaalslag niet meer uitstellen”, zegt Ramadhin.

De Covid-19-zorg zal opgenomen worden in de reguliere zorg en ook zal worden gekeken hoe deze te integreren. De kosten die bijkomen voor het verder normaliseren van de zorg zal worden meegenomen in de reguliere begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Dit zal worden besproken tijdens de komende begrotingsbehandeling.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSRD 500 miljoen al uitgegeven aan Covid-zorg in Suriname