maandag 22 april 2024
30 C
Paramaribo
9.9 C
Amsterdam
4
(2)

SRD 50 miljoen voor ouderen die alleen van AOV leven

lees ook ...

Brand verwoest kindertehuis Zout der Aarde

Een tragische brand heeft maandagmiddag het Kindertehuis Zout der Aarde, inclusief de peuter/kleuterschool Richel Jozef School, volledig verwoest. Hierdoor zijn 40 kinderen...

De afgelopen week is het bijgestelde voorstel van het Sociaal Vangnet door de regering goedgekeurd. Het is gebleken dat met het verhogen van de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV), de ouderen die alleen van hun AOV moeten leven het toch moeilijk hadden. Dit is evenwel een feit dat een logisch denkend mens van te voren al weet door de prijzen in de winkels en de wisselkoers.

Vele ouderen die AOV krijgen, hebben daarnaast nog een pensioen en soms andere inkomsten. Maar er is een groep die alleen van de AOV leeft of hooguit een klein pensioen heeft zoals de onderstand genietenden. Daarom is er voor 2022 een speciale faciliteit van SRD 50 miljoen in het leven geroepen om de groep ouderen, die voornamelijk van de AOV leeft, extra te ondersteunen.

De Bond voor Belangen Behartiging Gepensioneerden (BBGO) zal de regering hierbij assisteren. De BBGO staat er om bekend dat zij opkomt voor de belangen van de ouderen en een eigen kantoor midden in Paramaribo heeft, plus over voldoende deskundigheid van gepensioneerden beschikt. De BBGO heeft aangegeven bereid te zijn deze taak op zich te nemen om zo een bijdrage te leveren aan het welzijn van de ouderen in nood.

Zodra de begroting van 2022 is goedgekeurd kan hieruit getrokken worden, maar de voorbereidingen kunnen alvast aanvangen. Er zal een contract met de BBGO gesloten worden, waarin ook de afspraken over de werking van deze faciliteit vastgelegd zullen worden.

In plaats van de AOV voor iedereen verder te verhogen, is ervoor gekozen om via de faciliteit van de BBGO de arme seniorenburgers te ondersteunen met een extra bijdrage van maximaal SRD 1000 per maand. Iemand die alleen van de AOV moet leven heeft dan een inkomen van tenminste SRD 2250 per maand. Voor degenen voor wie dit nog niet voldoende is, zal naar verdere ondersteuning worden gekeken.

Er zijn ca. 72.000 personen die AOV ontvangen. In januari 2020 was de maandelijkse uitkering SRD 525. Dit is in november 2020 verhoogd tot SRD 750 en in juni 2021 naar SRD 1000. Per 1 maart 2022 wordt de AOV verder verhoogd tot SRD 1250 per maand. Dat betekent dat de AOV tussen januari 2020 en maart 2022 met 138% is verhoogd.

Hierbij moet gesteld worden dat de waarde van de SRD in de afgelopen anderhalf tot twee jaar sterk is vermindert en de prijzen van goederen in de winkels daardoor omhoog zijn gegaan met de koers en ook door de prijzen van zeecontainers. Zie bijvoorbeeld blom die anderhalve maand geleden SRD11 een kilo kostte, wat al duur was vanwege de lage waarde van de SRD(hoge wisselkoers) en nu SRD22 kost. Eén wit puntbroodje kost nu SRD2,25 allemaal door de lage waarde van de SRD en vanwege het feit dat de blom  geimporteerd moet worden wat door de tien keer hogere prijzen van zeecontainers, het nog duurder maakt. Hierdoor zegt de eerdere verhoging van 138 procent niet zoveel.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSRD 50 miljoen voor ouderen die alleen van AOV leven