vrijdag 29 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.4 C
Amsterdam
3.7
(6)

Sranantongo-spreker mag meepraten over spelling

lees ook ...

Herstel Arawarasluis Boven-Nickerie nadert voltooiing na 15 ...

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bracht afgelopen weekend een bezoek aan de Arawarasluis in het Boven-Nickerie/Wayambogebied. Door een gebrek aan onderhoud gedurende...

Er is al enige tijd grote behoefte aan een wijziging van de spelling van het Sranantongo;  de bestaande spellingsresolutie dateert van 1986. De organisatie voor gemeenschapswerk NAKS heeft zich de afgelopen jaren en in het bijzonder sinds 2018, bijzonder ingezet voor het correcte gebruik en eventuele aanpassingen van de officiële Sranantongo spelling.

Naks diende in april 2021 een voorstel tot wijziging in bij de minister van Onderwijs, die op haar beurt op advies van de Nationale Taalraad Suriname, in februari van dit jaar een commissie Spellingherziening Sranantongo installeerde. De Spellingherziening Commissie ging namens de overheid verder aan de slag en is nu zover om het voorlopige resultaat met Sranantongo kenners en geïnteresseerden in de samenleving te bespreken en hen te consulteren daarover. Daarbij zal er nauw samengewerkt worden met NAKS.

Op 8, 15 en 22 juli 2023 zullen de Organisatie NAKS en de Commissie Spellingherziening Sranantongo, gezamenlijk webinars organiseren om informatie te verschaffen over de voor te stellen wijzigingen en toevoegingen aan de Sranantongo spellingsresolutie van 1986. Op de drie genoemde zaterdagmiddagen zal mevrouw dr. Renata de Bies, voorzitter van de ministeriele commissie, de wijzigingen en toevoegingen online presenteren. Geïnteresseerden kunnen deelnemen door zich vooraf hiertoe te registreren. Er zal ruim gelegenheid zijn voor vragen en discussie. Door deel te nemen aan deze drie webinars – waarvoor men zich overigens afzonderlijk moet registreren – kunnen deelnemers bijdragen aan de totstandkoming van het lang verwachte voorstel tot herziening van de spelling van het Sranantongo. Via NAKS zullen uitnodigingen en nadere informatie verstrekt worden aan alle geinteresseerde Sranan-sprekers.

De Commissie hoopt in augustus het aldus ontstane en verscherpte voorstel aan te kunnen bieden aan de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSranantongo-spreker mag meepraten over spelling