dinsdag 6 december 2022
32.6 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
0
(0)

Sranantongo naar uniformiteit

lees ook ...

Suriname moet beleid uitstippelen over omgaan met bos

President Chandrikapersad Santokhi vindt dat het belangrijk is om een duidelijk beleid uit te stippelen hoe we met ons bos omgaan en de carbon negatieve status blijven behouden. Het is alom bekend dat...

Naks streeft naar uniformiteit in de spelling van Sranantongo. De voorzitter Siegmien Staphorst hoopt dat er stappen worden ondernomen om dit te bereiken. Om dit te stimuleren heeft de organisatie vrijdag een adviesrapport ”Sranantongo naar uniformiteit”  overhandigd aan minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Een ieder hanteert nog steeds zijn eigen spelling, ondanks er sinds 1986 een wet bestaat. Onder leiding van Eline Graanoogst heeft een commissie het Sranan grondig geëvalueerd. Het adviesrapport komt daaruit voort. Verder hoopt de organisatie een aanzet  te hebben gegeven tot het houden van een Taalconferentie en de instelling van een Taalautoriteit. Trainingen horen er ook bij en uiteindelijk een officieel Sranantongo/Nederlands woordenboek. Het rapport vraagt aandacht voor de juiste spelling. “Er is heel wat voorwerk gedaan. Men heeft geprobeerd om de spelling vast te leggen, maar we laten het steeds los”, volgens Levens.

De Lingua Franca is belangrijk.  “Je zou die kunnen gebruiken in de scholen om kinderen op te vangen die geen Nederlands spreken. Dat doen we eigenlijk al met het Aucaans, Saramaccaans en andere Surinaamse talen. In het zuiden van Suriname laten we het echt toe dat kinderen worden ontvangen in hun eigen taal. Maar niet allemaal zijn geschreven en hebben een juiste fonetiek waar wij wat van kunnen leren. Ook daar is er veel aan te doen wat betreft die andere talen naast het Sranantongo.” volgens de minister. Er zijn zo’n dertig Surinaamse talen.

Sranan werd vroeger ‘Neger-engels’ genoemd. Niet een ieder accepteerde deze taal.  “Maar dat heeft te maken met de periode, waarin de etnische problemen nog sterk waren en dat vermindert steeds meer. Belangrijk is dat je elke etnische groep waardeert voor wat die is en elke taal die de groep spreekt.” werd opgemerkt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSranantongo naar uniformiteit