maandag 4 maart 2024
23 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
0
(0)

Spuikleppen Afobakadam vanaf 10 december weer open

lees ook ...

Vanaf 10 december worden de spuikleppen van de Afobakadam minimaal opengezet. Dorpen stroomafwaarts aan de Surinamerivier zullen hiervan nauwelijks last ondervinden. Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS) heeft hiertoe besloten, omdat het in de afgelopen maanden (de grote droge tijd) ook veel heeft geregend. Zo is er in november 2022, ongeveer drie keer zoveel water het stuwmeer ingestroomd als in november 2021.

Daarom is besloten al in december 2022 te beginnen met spuien, terwijl het waterniveau in het meer nog ruim onder het operationeel maximum (ongeveer 80,5 meter) ligt. Hierdoor blijft er in het stuwmeer voldoende capaciteit om het water van de huidige kleine regentijd en de daaropvolgende kleine droge tijd op te vangen. Er wordt rekening mee gehouden dat het net zoals in 2022, ook in de kleine droge tijd van 2023 extreem veel kan regenen.

De kleppen worden elk niet verder dan ongeveer tien procent opengezet (minimum spill) met een mogelijke impact dat slechts laaggelegen gronden die direct langs de rivier liggen, onder water kunnen raken. SPCS beseft dat de lokale gemeenschappen enigszins bezorgd kunnen zijn over het openzetten van de spuikleppen en zal hen tijdig informeren. Het bedrijf zal binnen zijn mogelijkheden een eventuele overlast beperken.

De lokale overheid, lokale gezagsdragers en de bevolking zijn al geïnformeerd over het spuien. De bestaande communicatie met de plaatselijke belanghebbenden zal in de komende periode opgevoerd worden, meldt het bedrijf.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSpuikleppen Afobakadam vanaf 10 december weer open