dinsdag 6 december 2022
25 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
5
(1)

Speurhonden ingezet bij bestrijding milieucriminaliteit

lees ook ...

Stimuleringsfonds voor Journalistiek in Suriname

Stichting Democratie en Media (SDM) in Amsterdam heeft door tussenkomst van Nederlandse journalisten met ervaring in Suriname besloten een fonds voor financiële steun aan journalisten in Suriname op t...

Het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer heeft een speciale missie uitgevoerd om de strijd tegen de illegale handel van wilde dieren aan te gaan en de capaciteit hiertoe te vergroten. Deze missie is uitgevoerd in overleg en in samenwerking met onder andere het Openbaar Ministerie (OM), het Korps Politie Suriname (KPS), de douane, de N.V. Luchthavenbeheer en de N.V. Canawaima.

Vanaf 15 tot en met 25 november vertoeft een speciaal team, op uitnodiging Suriname en met ondersteuning van IUCN-NL en de International Fund for Animal Welfare (IFAW), in het land om de nodige ondersteuning hiervoor te bieden.

Deze speciale missie is uitgevoerd door de inzet van speurhonden die speciaal zijn getraind om specifiek in Suriname voorkomende wilde dieren (en producten ervan), zoals zeeschildpadden, en jaguars, op te sporen bij de grensposten en andere controlepunten in Suriname, meldt de Unit Public Relations Openbaar Ministerie Suriname.

Deze eerste missie van inventarisatie van de veldsituatie mag als geslaagd worden beschouwd, daar er een goede samenwerking is ontstaan tussen de verschillende instanties die allemaal hun betrokkenheid, commitment, en medewerking hebben getoond. De inzet van speurhonden vermindert de hinder die kan ontstaan bij controle en vergroot de pakkans.

Verscherping beleid
De verscherping van het beleid van de betrokken instanties en de inzet van speurhonden moet gezien worden als een grote bijdrage van Suriname aan het behoud van wilde dieren over de hele wereld en dat heel serieus moet worden genomen door een ieder in Suriname.

Illegale handel in wilde dieren en delen daarvan is, naast het feit dat het strafbaar gesteld is in het Jachtwet (G.B. 1954 no. 25) en het Jachtbesluit (S.B. 2009 no. 16), een menselijke activiteit waarvan we erkennen dat die indruist tegen onze lange traditie van behoud van onze biodiversiteit. De bescherming van onze biodiversiteit betekent in feite bescherming van menselijke populatie, omdat elke verstoring van het evenwicht een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de mens. Natuurbehoud is zelfbehoud.

Handel
De signalen geven aan dat de handel en vraag naar delen van de jaguar, in het bijzonder de tanden, de laatste jaren enorm zijn gestegen. De bedreiging van de jaguar wildpopulatie zit in de illegale jacht, die in het verleden incidenteel plaatsvond tegenover wat er nu gebeurt, waarbij men doelbewust op de jaguar jaagt.

De illegale handel in jaguars en andere in het wild voorkomende dieren, zoals de recent ontdekte smokkel van zangvogels op onze internationale luchthaven, neemt serieus toe en moet gezamenlijk worden bestreden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSpeurhonden ingezet bij bestrijding milieucriminaliteit