vrijdag 21 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
5
(4)

Speuren naar een visionaire (vrouwelijke) president voor Suriname

lees ook ...

Verkiezingen 2025: voorbereidingen in volle gang

De voorbereidingen voor de verkiezingen van 25 mei 2025 zijn in volle gang en de spanning begint toe te nemen. Politieke partijen die de afgelopen tijd nauwelijks van zich lieten horen, komen nu in de...

Misschien is het in Suriname als zoeken van een naald een hooiberg. Het zoeken naar een echte leider, bij voorkeur een vrouw. Een vrouw doet het meestal veel beter dan een man als president. Ten eerste moet een vrouw het veel beter doen dan mannen voor ze een hoge positie krijgt, oneerlijk, maar dat is de realiteit die maakt dat alleen uitstekende vrouwen in bestuursposities gekozen worden.

Niet de huidige
Hier wordt niet bedoeld een type als Melissa Seenacherry gehuwd Santokhi die allerlei hoge posities heeft gekregen omdat ze de vrouw is van de president. Zomaar, want ze heeft geen track record van goede daden voor de hele bevolking.
Politici als Angelique del Castilho (DA91) en Pattricia Etnel (NPS) maken een oprechte indruk en zijn hoog geschoold, langer dan 15 jaar in de politiek en weten op problemen te wijzen. Maar hebben ze een visie waarmee ze een oplossing in werking hebben kunnen stellen? Niets van gemerkt.

Inspirerende leider

Speuren is het naar een regeringsleider als Mia Motley, de president van Barbados, wiens partij voor haar tweede regeertermijn met alle 30 zetels binnenkwam, omdat ze haar eiland welvarend maakt. Deze president antwoorde op de vraag waarom vrouwelijke presidenten het overal zo goed doen:”Because we care”, vrij vertaald omdat we voelen voor, omdat we zorgen voor [het volk].
Mia Motley, een vrouw met bestuurservaring, een vrouw met een trackrecord, een echte visionair en de enige die tijdens de klimaattop in 2021 alle grote regeringsleiders boeide met realistische oplossingen voor klimaatproblemen, niet alleen van haar land, maar van de wereld.
Het is te hopen dat president Mia Motley bij het tripartiet overleg, volgende week met Guyanese en Surinaamse presidenten van onze hoog risicolanden, weet te overtuigen om 1% van de olieopbrengsten te investeren in milieu beveiligende activiteiten, ook om toenemende overstromingen te vermijden.

Enkele feiten en cijfers
In 23 regeringen uit het Caribisch gebied, zijn er vanaf het jaar 1977 reeds 10 vrouwelijke presidenten aangetreden. Zij zijn bijvoorbeeld uit ons buurland Guyana -Janet Jagan, uit Curacao- Maria Liberia Peters, Jamaica- Portia Miller Simpson (Sister P) en eilandengroepen zoals Trinidad & Tobago- *Paula Mae Weekes.*2010 tot heden.
Enkele van de bekendste vrouwelijke presidenten -internationaal-tussen 1960 en 2022
1960 – ’70 Bandaranaike (Ceylon, nu Sri Lanka) Golda Meyer (Israel) Indira Ghandi (India)
1970 – ’80 Isabel Peron(Argentinie) Lucina Da Costa Gomez (Nederlandse Antillen)
1980 – ’90 Margaret Tatcher (Engeland) Eugenia Charles (Dominica)Corazon Aquino (Filipijnen)
1990 –2000 Violetta Chamoro (Nicaragua) Janet Jagan (Guyana)
2000 –2010 Ellen Johnson – Sirleaf (Liberia) Christina Fernandez (Argentinie)
2010 – 2022 Dilma Rousseff (Brazilie) Angela Merkel (Duitsland) Mia Mottley (Barbados)

In totaal zijn zijn er in de wereld 176 vrouwelijke presidenten geweest Bron : Wikipedia

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnSpeuren naar een visionaire (vrouwelijke) president voor Suriname