zondag 21 april 2024
24 C
Paramaribo
7.3 C
Amsterdam
0
(0)

Spaar- en kredietcoöperatie voor studenten

lees ook ...

FIU en KPS bundelen krachten tegen witwassen en georganiseer...

Op vrijdag 19 april 2024 werd een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend tussen de Financial Intelligence Unit (FIU) en het Korps Politie Suriname (KPS). Dit MoU is gericht op het uitwisselen v...

‘Sparen voor de toekomst’ (Spavto) is een studenten spaar- en kredietcoöperatie in oprichting. “Wij hebben nog de ondersteuning nodig van de raad van coöperatiewezen om de oprichting van onze coöperatie te realiseren. Het businessplan, de statuten en raad van toezicht liggen klaar. Wij kijken uit naar investeerders om het startkapitaal van SRD 1 miljoen te hebben, waarna nog de goedkeuring van de Centrale Bank van Suriname rest,”  zegt Paul van Dun, voorzitter van Vereniging voor VMSS Minderdraagkrachtige Studenten in Suriname.

Volgens de voorzitter hebben de studenten naast huisvestingsproblemen, ook  andere zaken die hun studentenbestaan en andere zaken bemoeilijken. Nu werken de studenten samen om te komen tot een basis voor succesvol ondernemen.

De organisatie maakt zich sterk om studenten te helpen aan goedkoop grond en financiering voor het bouwen van een huis. “Studenten kunnen moeilijk over geld beschikken om het school- of collegegeld in één keer te voldoen en om tijdens de studie andere kosten te dekken”, zegt hij doelend op boeken, readers, vervoer en ook het afstuderen.

De coöperatie wil leerlingen vanaf het lager onderwijs in de gelegenheid stellen te sparen om later hun studie te bekostigen of een huis te bouwen. Ook zullen studenten een kleine lening, een noodkrediet, mogen aanvragen om zaken rond hun studie of afstuderen te betalen. Service zal online  worden verleend. Het streven is  om de aanvrager binnen een etmaal te berichten of het verzoek is goedgekeurd.

Van Dun deelt mee, dat het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer garandeert dat elke afgestudeerde aan de Anton de Kom Universiteit of HBO-instelling in Suriname automatisch in aanmerking kan komen voor een bouwkavel. Bij elke gronduitgifte project zal men leden accomoderen.

VMSS heeft enkele projecten met ongeveer 87 percelen kunnen realiseren, verspreid over het land, zoals te Reeberg, Waterland, Commewijne, Altona en Paramaribo. Ook zijn er toezeggingen voor tien overheidswoningen in Paramaribo Noord en vijftien te Vredenburg Serie B.  De voorzitter hoopt dat dit alles jongeren zal motiveren om meer te studeren.

De organisatie wil ook werkgelegenheid creeren voor leden. “Er zijn een aantal die nog geen baan hebben en daarvoor zullen we ons verder inzetten. In het verleden hebben wij leden geholpen aan een baan bij de overheid”, zegt Van Dun. Ondernemerschap wordt ook gezien als iets dat gestimuleerd moet worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSpaar- en kredietcoöperatie voor studenten