donderdag 13 juni 2024
27 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
5
(2)

SOS.: Brokopondo verzuipt! (1)

lees ook ...

President Santokhi met delegatie vertrokken naar de Bahama’s...

President Chandrikapersad Santokhi is op de ochtend van maandag 10 juni samen met een delegatie vertrokken naar Nassau, de hoofdstad van de Bahama’s, om deel te nemen aan de 31e Afreximbank Annual Mee...

In het eerste dorp getroffen door de watersnoodramp in Brokopondo, Balinsoela, stroomt al bijna een maand lang het stijgende water op dak hoogte door 220 huizen. Meer dan 1000 mensen waaronder 400 schoolkinderen zijn dakloos. 318 kostgronden, waarop eigen en te verkopen voedsel voor dit hele jaar: verzopen!

Geplant door de vrouwen zijn het vooral knolgewassen (gron-nyang) bananen, producten als cassavebrood, gember en pinda waarvan de helft verkocht wordt.
Ook de palmen en palmvruchten verzuipen, waar vrouwen in de huisindustrie hoogwaardige olieen van maken. Ook niet te vergeten kruiden en medicinale olieen, waarvan driekwart voor de locale markt.

De laatste cijfers zijn zeker 2x hoger omdat inmiddels onder water staan de dorpen: Balinsoela, Boslanti, Dreypada, Nieuw Lombe,Tapoeripa, en de vestiging rond Sarakreek. Deze dorpsnamen vernamen wij van Assembleelid Ronnie Asabina van de Broederschap en Eenheids Partij: BEP.

Nog angstiger
Nog angstiger wordt de locale Saramacaanse bevolking omdat Staatsolie, die de stuwdam beheert, hun heeft medegedeeld dat op dinsdag 10 mei en donderdag 12 mei 2022 de afvoer van de 2 van de 5 spuikleppen van de stuwdam van 6 tot 10 voet groter worden geopend. De bewoners geven aan angstig te zijn dat het waterpeil zal stijgen en nog meer dorpen onder water zet, waar watersnood slachtoffers ook opgevangen zijn door familie. Terecht merkt Asabina op dat Staatsolie helder, eerlijk en duidelijk moet zijn over de gevolgen van het spuien van duizenden hectoliters water. Meteorologen verwachten bovendien dat het regelmatig en soms zwaar blijft regenen tot en met half augustus. Prioriteit is evacuatie en behoorlijke noodhulp te organiseren met duidelijke communicatie is de noodkreet van de dorpelingen zoals Asabina dat verwoorde.

Een druppel hulp
De hulp kwam onlangs mondjesmaat opgang, vertelde Asabina. En hij somde op dat per gezin is afgegeven 5 kilo rijst,12 liter water, 1 liter spijsolie, een blik bruine bonen, een blik doperwten, een pond uien… Sranan Peyri zou dit eerder als een druppel op een gloeiende plaat kwalificeren. De regering heeft slechts dit ene voedselpakket verstrekt. Hoewel het NCCR (Nationaal Coordinatie team voor Crisis en Rampenbestrijding) in samenwerking met het Internationale Rode Kruis deze watersnood situatie al drie weken geleden heeft gekwalificeerd als een ramp is er nog geen ramp bestrijdings- en hulpplan in uitvoering of zelfs opgesteld.

Krutu
Graman Aboikonie, grootopperhoofd der Sarramaccaners is zich persoonlijk gaan orienteren in het gebied en heeft aan president Santhokie verslag gedaan. Ronnie Asabina, assembleelid en voorzitter van de Bosland Eenheids Partij (BEP) heeft de ramp nu al meerdere malen onder de aandacht van regering en publiek gebracht, in de Asssemblee en via de Surinaamse en Suri-nederlandse pers. Graman Aboikoni heeft een krutu (grote vergadering) georganiseerd met de boslanddignitarissen de hoofdkapiteins en kapiteins om de schade vergoeding en noodhulpverzoeken in kaart te brengen. De dorpelingen die nu beroofd worden van al hun eigendommen en middelen van bestaan opdat de stuwdam Paramaribo en omstreken van licht kan voorzien, eisen hulp, zij zullen deze Staatsmishandeling niet langer over hun kant laten gaan. Ook over de grondenrechten wordt voor de zoveelste maal een verzoek gedaan aan de regering om die behoorlijk te regelen. Volgens Asabina ziet het er naar uit dat de politieke wil in de Assemblee daartoe ontbreekt

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnSOS.: Brokopondo verzuipt! (1)