Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Somohardjo mogelijk toch geen minister in nieuwe Surinaamse regering

Geplaatst

op

Paul Somohardjo. Voorzitter Pertjajah Luhur. Foto Fb Pl

De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, wordt mogelijk toch geen minister in de nieuwe regering. Op 30 mei bij de ondertekening van het samenwerkingsprotocol tussen de VHP, ABOP, NPS en PL, had de 77-jarige Somohardjo zeer enthousiast aangegeven dat hij de scepter zou zwaaien op het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). Echter is hij op de gisteren belegde persconferentie hierop teruggekomen. Hij zegt dat hij op 30 mei uit enthousiasme had aangegeven een post te ambiëren.

Na deze uitspraak van Somhardjo zijn er nogal wat reacties uit de samenleving losgekomen. De PL-voorzitter zou toen onder andere hebben aangegeven dat niemand op dat departement voor zijn functie hoeft te vrezen. Op dit moment ligt de leiding op het ministerie van Binnenlandse Zaken in handen van ex-PL-toppers. Sommige personen hadden zich gestoord aan deze uitspraken en is aangegeven dat er sprake zou zijn van een valse start van de nieuwe coalitie.

Volgens Somohardjo zal de partijraad uiteindelijk bepalen wie wordt voorgedragen als de nieuwe minister. Naast Biza mag de PL ook het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting invullen. De leiders van de politieke partijen focussen zich nu op de beëdiging en toelating van de nieuwe leden voor De Nationale Assemblee (DNA). Deze Buitengewone Openbare Vergadering wordt op 29 juni gehouden. Op dezelfde dag worden de voorzitter en vicevoorzitter van het parlement gekozen. Daarna zullen de leiders zich richten op het kiezen van de president en vicepresident van het land, waarna de ministers aan de orde komen.

Culturu.com

1 Reactie
1 Reactie
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Zwartje
vrijdag 26 juni 2020 12:22

Wijs besluit Paul Somohardjo. Respect voor jouw besluit.Advertentie

Suriname

Nog geen duidelijkheid over ministerskandidaten in Suriname

Geplaatst

op

1240

Het is nog steeds onduidelijk wie de nieuwe ministers posten zullen bekleden. De procureur generaal (PG) heeft een deel van de namen ontvangen voor het starten van een antecedenten onderzoek. Ook zijn er nog geen resultaten gestuurd naar coalitieleider Chan Santhoki.

Er zal beslist worden wie de ministersposten zullen invullen op basis van de bevindingen van de pg. Momenteel komen er principiële bezwaren boven water tegen de ministerskandidaten. De PG moet nog enkele namen ontvangen. Ook de ABOP moet nog enkele namen opsturen. Er moeten nog meer namen worden doorgegeven. De kandidaten van de NPS, Marie Levens (Onderwijs, Wetenschap & Cultuur) en Silvano Tjong-Ahin (Ruimtelijke Ordening & Milieu) zijn intussen al doorgestuurd nadat zij unanieme goedkeuring kregen van het NPS-congres zaterdag.- Culturu.com

Lees verder

Suriname

Suriname..President Chan Santokhi en Vice-President Ronnie Brunswijk treden aan op 16 juli

Geplaatst

op

Img 6609

De verkiezing van de twee functionarissen vindt plaats op maandag 13 juli om 10.00 uur tijdens buitengewone openbare DNA vergadering.

Hoewel er geen tegenkandidaten zijn ingediend, moeten op de vergadering minstens 34 Assembleeleden aanwezig zijn om de president en de vicepresident te kunnen kiezen. De BEP (2 zetels) heeft reeds eerder toegezegd de ondersteuning te zullen geven.
De samenwerkende coalitie heeft 33 zetels.

Na de overdracht van de regeermacht door president Desi Bouterse, volgt een gemotoriseerd defilé van de politie en het Nationaal Leger. De nieuwe president zal geflankeerd door de korpschef en de bevelhebber van het Nationaal Leger de passerende gemotoriseerde eenheden gadeslaan. In een dagorder is aangegeven wie allemaal betrokken zijn bij de organisatie. De komende week vinden er oefeningen plaats. Starnieuws verneemt dat aan de eenheid van het Korps Politie Suriname toegevoegd worden, peletons van de douane, Korps Penitentiaire Ambtenaren, Brandweer en het Korps Beveiliging en Bijstandsdienst.

Culturu.com—–Ferdinand Louis

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen