vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
0
(0)

Soerdjan Parohi opent museum

lees ook ...

President Santokhi leidt Surinaamse delegatie naar COP28 in ...

Een delegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi zal van 30 november tot en met 1 december deelnemen aan de 28ste Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP28) in Dubai, Verenig...

Het Soerdjan Parohi Museum is gisteren geopend in de woning van Parohi op de hoek van de Leys- en Commissaris Weythingweg. Parohi, die gisteren ook 84 jaar werd, is  pottenbakker, auteur, dichter, toneelspeler en -schrijver, ook een kenner van de Hindi-taal.

Minister Riad Nurmohamed, die namens de regering aanwezig was bij de opening, vond het prachtig dat alles wat Parohi gedaan heeft tijdens zijn carrière, vastgelegd is in boeken, kunstwerken en audiovisuele werken. Hij heeft 9 gedichtenbundels op zijn naam staan. “Het eenvoudige dat u gedaan heeft, heeft grote impact gehad op het leven van de mens. En alles kan nagelezen worden door jongeren die ervaring willen opdoen”, zei Nurmohamed. Parohi heeft ook gewerkt op de afdeling Voorlichting van OW.

Parohi heeft in Suriname, Nederland en India opgetreden. Van al zijn oorkondes, awards, fotowerken, kunstwerken en boeken de afgelopen jaren, heeft hij samen met zijn familie een museum opgezet. Hij wil er naar toe werken dat het museum bijvoorebeeld elke zondag toegankelijk is voor het publiek. Voor scholieren en studenten wil hij tijd vrij maken om door de week ook de deuren op afspraak te openen.

De Stg. Suriname Hindi Parishad en Vidyá Niwás Sáhitya Sansthán Suriname gaven zondag jongstleden aan Parohi de allereerste onderscheiding van Sanskriti Ratna. Daarnaast is  Parohi ook 62 jaar gehuwd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSoerdjan Parohi opent museum