Socioloog Deryck Ferrier, directeur van het Centrum voor Economisch en Sociaalwetenschappelijk Onderzoek (CESWO), heeft conclusies getrokken over de reden van de geldontwaarding en stijging van consumentenprijzen in ons land. Suriname heeft in de afgelopen tien jaar een verschrikkelijke vorm van onverantwoorde overconsumptie gekend waardoor veel productieprocessen zijn gaan stagneren en zelfs zijn verdwenen.
Veel goederen en diensten die werden voortgebracht, zijn verdwenen, zonder dat daarvoor iets in de plaats kwam. De Socioloog geeft aan dat ondanks het wegvallen van productieprocessen het consumptieniveau constant is gebleven en zelfs is toegenomen. Een ander punt dat hij aanhaalt is, dat het overheidsapparaat de steeds groter geworden consument is in het geheel. Het herstel moet bij de overheid beginnen, zegt Ferrier, maar voegt eraan toe dat hij dat niet zo snel ziet gebeuren.
Ferrier legt uit dat de ontwaarding van de SRD niet alleen ontwikkelingen zijn die zich op het gebied van vraag en aanbod hebben voorgedaan, maar ook wat betreft productie, import en export. Een belangrijk aspect is de dekkingsreserve van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in relatie tot de liquiditeitsmassa van de Surinaamse economie en de omloopsnelheid van het geld.
De ontwaarding van onze munt zoals wij die vandaag zien, is in 2014 ingezet, maar manifesteert zich nu pas, geeft Ferrier aan. “De dekkingsreserves die zijn opgemaakt onder leiding van de toenmalige overheid, hebben het alleen maar erger gemaakt. Wij zijn nog niet aan het eind van de rit”, zegt Ferrier en voegt eraan toe:”De ontwaarding van onze munt kan alleen met productie gestopt worden en niet met wetgeving.”