zaterdag 28 januari 2023
22.2 C
Paramaribo
2 C
Amsterdam
3
(1)

Sociaal Economische Raad adviseert Santokhi over herstel economie

lees ook ...

Burgers kunnen zich nog online registreren voor babyvoeding

Personen kunnen zich alsnog online registreren voor babyvoeding, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Dit is een tegemoetkoming voor ouders van baby’s die jonger zijn dan 1 jaar. Uit verschillend...

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft president Chan Santokhi adviezen gegeven over het beleid tot macro-economisch herstel. Het gaat om maatregelen die de overheid heeft getroffen of voornemens is in te voeren om Suriname uit de crisis te halen. Gebleken is dat de vakbeweging en het bedrijfsleven niet aanwezig tijdens de bijeenkomst met het staatshoofd.

“De president heeft ons advies gevraagd over de nota van de minister van Financiën over het beleid tot macro-economisch herstel. Het ging erover welke de noodzakelijke maatregelen zijn om uit de precaire situatie te komen,” zegt SER-voorzitter Sila Kisoensingh.

De SER heeft een lijvig advies gegeven aan de president. Het gaat onder andere om de monetaire maatregelen, die reeds waren doorgevoerd, voordat de adviezen werden uitgebracht. De wisselkoers is van SRD 7.52 voor de US-dollar geünificeerd naar SRD 14.29. Daarnaast zijn ook heel wat fiscale maatregelen aan de orde gekomen, waaronder het afbouwen van de EBS-subsidie, SWM-subsidie, alsook aanpassing van bijbehorende tarieven.

Binnen de SER is er verder gesproken over de aanpassing van de omzetbelasting bij de invoer van goederen van tien naar twaalf procent, aanpassing van de royalty’s, grondhuurtarieven en grondconversie. Ook is aan de orde gekomen de aanpassing van de exporttarieven van hout en vis, de herschikking van kapitaalinvesteringen en halffabricaten. Verder hebben partijen zich ook gebogen over bezuinigen binnen het overheidsapparaat.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSociaal Economische Raad adviseert Santokhi over herstel economie