woensdag 19 juni 2024
27 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
5
(1)

SLM heeft meer dan US$ 70 miljoen schuld; regering behoudt bedrijf

lees ook ...

Hellings in ere hersteld bij de Energie Bedrijven Suriname

De rust is vandaag gekeerd in de Energie Bedrijven Suriname. Vicepresident Ronnie Brunswijk is erin geslaagd om partijen bij elkaar te brengen. Ook Santhoki heeft een bijdrage geleverd. Marciano Helli...

De regering-Santokhi heeft besloten de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) te behouden, aldus president Chandrikapersad Santokhi tijdens de meest recente regeringspersconferentie. Het staatshoofd benadrukte dat het behoud van de nationale luchtvaartmaatschappij vanaf het begin van hun regeerperiode een bewuste keuze is geweest.

“We hadden de keuze bij de start van onze regeerperiode en die discussies zijn op verschillende momenten en in verschillende settings gevoerd. We hebben bewust gezegd, SLM moeten we behouden,” verklaarde president Santokhi. Het behoud van de SLM zal echter onder strikte voorwaarden plaatsvinden, waaronder een drastische reorganisatie, hervormingen, het afvloeien van personeel, professionalisering van het bedrijf en rationalisering.

Daarnaast moet de financiële positie van de SLM goed in kaart worden gebracht. De luchtvaartmaatschappij heeft momenteel een schuld van meer dan US$ 70 miljoen, waarvan een deel al is afbetaald, zoals recent werd gepresenteerd door de SLM-directeur.

De SLM opereerde met drie leased vliegtuigen: twee voor regionale vluchten en één voor de mid-Atlantische route. Het leasecontract voor het mid-Atlantische toestel is inmiddels verlopen, wat de SLM voor een grote uitdaging stelde om een soortgelijk toestel te vinden onder een draai-lease overeenkomst. Dit betekent dat de SLM vliegt met hun eigen bemanning en personeel, in tegenstelling tot de wet-lease waarbij zowel het toestel als de bemanning gehuurd worden, wat dubbel betaalde kosten met zich meebrengt.

President Santokhi benadrukte dat de regering streeft naar een snelle overgang naar een draai-lease voor de SLM. Onlangs zijn gesprekken gevoerd met diverse financierders, en er lijkt een optie beschikbaar te zijn die verder zal worden uitgewerkt. Echter, de financiering blijft een probleem vanwege de cashflow-problemen van de SLM. Internationaal wordt de risicopositie van de SLM als hoog beschouwd, wat betekent dat alle betalingen vooraf moeten worden gedaan.

Er worden nog steeds opties bekeken om middelen te verkrijgen via de goudreserves, belegd bij de Centrale Bank van Suriname, om zowel de SLM als Grassalco te ondersteunen. Grassalco, een ander staatsbedrijf, heeft een schuld van ongeveer US$ 6 miljoen en moet ook een hervormingsplan presenteren.

“De schuld van Grassalco is niet zo groot als die van SLM,” aldus president Santokhi. De regering blijft zich inzetten om oplossingen te vinden voor de financiële problemen van de SLM, en er zal binnenkort overleg worden gevoerd op technisch niveau om verdere stappen te bepalen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSLM heeft meer dan US$ 70 miljoen schuld; regering behoudt bedrijf