maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
0
(0)

Slechts een vierde deel personeel Medische Zending geënt tegen covid-19

lees ook ...

Nieuwe directeuren aangesteld op ministerie van Onderwijs, W...

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft vrijdag Dwight Warsodikromo en Robby Holband gepresenteerd als de nieuwe directeuren op het ministerie. Warsodikromo zal fungeren...

Het overtuigen van binnenlandbewoners gaat heel moeizaam, wanneer het gaat om de covid-19 vaccinatie. Zelfs het personeel van MZ  blijkt nauwelijks gevaccineerd te zijn. Slechts vijf en twintig procent is volledig ingeënt tegen het coronavirus. MZ onderdirecteur medische zaken Maureen Wijngaarde-van Dijk geeft toe dat dit niet bevorderlijk is voor de medische organisatie, die verantwoordelijk is voor de districten Sipaliwini, Brokopondo, delen van Para en Marowijne. Totaal is dit  vijf en tachtig procent van het grondgebied.

“Wij durven het te benoemen. Omdat de vreselijke longziekte en het vaccin nieuw zijn hebben de mensen tijd nodig om erover na te denken en een beslissing te nemen”, legt Wijngaarde uit. Zij is ontevreden over dit feit. Het verzorgingsgebied is uitgestrekt, en  15 procent van de inwoners leven op grote afstand van elkaar in verschillende dorpen.

“Afgelopen jaar tegen november was het aantal gevaccineerden al laag, maar nu melden minder mensen zich aan. Het streven is om 20 personen per dorp te vaccineren en mensen met chronische ziekten een derde prik te geven.”

De beslissing om te vaccineren wordt in een krutu genomen na een informatiesessie. Daarvoor moet de ploeg een ander trip maken naar het gebied. Wel bestaat de mogelijkheid in de MZ- poliklinieken om een keus te maken voor een bepaald merk vaccin tegen covid-19.

Er zijn wel lichtpuntjes. Zowel bij de Trio’s in het zuiden als bij een Marron kerkgenootschap in Godo Olo hebben, de mensen hun vaccinatie zelf  georganiseerd. “Zij hebben niet op ons gewacht. Sommigen hebben hun prikje in Frans-Guyana of in Paramaribo genomen”, zegt Wijngaarde.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSlechts een vierde deel personeel Medische Zending geënt tegen covid-19