Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Slavenregisters Suriname 1830 tot en met 1863 nu online

Geplaatst

op

door

Vanaf 31 oktober zijn 43 slavenregisters over de periode 1830 tot en met 1863 compleet online te raadplegen. Dit meldt het Nationaal Archief Suriname (NAS). De registers zijn te vinden op de website van het NAS, www.nationaalarchief.sr/collecties/online-slavenregisters en www.nationaalarchief.nl.

In 2018 werd het eerste deel al gepresenteerd (1851-1863) rondom de herdenking van 155 jaar emancipatie/afschaffing slavernij. De database met de registers van 1851 tot 1863 – die sinds 1 juli 2018 online staat- is nu aangevuld met drie oudere series slavenregisters, die lopen van 1830–1838, 1838 –1848 en 1848–1851.

De slavenregisters omvatten 43 boeken met in totaal bijna 15.000 folio’s. De registers zijn ingedeeld op slaveneigenaar (plantages en particuliere eigenaren). De vernieuwde database is zo opgezet, zodat alle informatie uit de slavenregisters op eenvoudige wijze doorzocht kan worden. Zo is de structuur aangepast om het gemakkelijker in gebruik te maken.

De oudste bewaard gebleven slavenregisters dateert van 1830. Eens in de zoveel jaar werd met een nieuwe reeks registers begonnen, om te kunnen controleren of de geregistreerde informatie nog klopte. De nog relevante informatie werd hierin overgeschreven. In totaal zijn er vier reeksen slavenregisters bewaard gebleven uit de periode 1830-1863, die nu allemaal zijn opgenomen in de database.

De originele slavenregisters zijn te vinden bij het NAS. In 2017 zijn 43 registers gedigitaliseerd ten behoeve van het project ‘Maak de Slavenregisters openbaar’. Deze registers waren toen al openbaar in de studiezaal van het NAS, maar vanwege onder andere de grote vraag naar een gebruikersvriendelijke toegang op deze registers heeft de Anton de Kom Universiteit van Suriname (historicus Maurits Hassankhan) en de Radboud Universiteit (Coen van Galen) het NAS benaderd om te participeren aan het project. Alle slavenregisters die nog bestaan zijn nu online te raadplegen voor het publiek in Suriname en de rest van de wereld.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Natio spelers gehuldigd door bedrijfsleven

Geplaatst

op

door

De nationale senioren selectie van Suriname is dankzei hun prestatie voor het plaatsen in e Gold Cup gehuldigd door verschillende bedrijven. Het gaat onder andere om Telesur, Rudisa Agencies en de Hakrinbank.

Lees verder

Suriname

SZF vergemakkelijkt diensten met mobiele app

Geplaatst

op

door

De Stichting Staatsziekenfonds (SZF) vergemakkelijkt de toegang tot haar diensten voor het publiek. Het SZF heeft daartoe op vrijdag 15 november de mobiele app SZF Connect gelanceerd. Volgens Claudine Amattabri, hoofd Project Management van het SZF, is de app ontwikkeld om haar cliënten en de samenleving beter te voorzien en om de diensten te vergemakkelijken. Ze zegt dat er hard is gewerkt aan het ontwikkeling van de applicatie.

Medewerkers hebben zich in de afgelopen twee weken reeds wegwijs kunnen maken in de applicatie, maar voor het groter publiek is het compleet nieuw. SZF Connect is ontwikkeld voor SZF-verzekerden en niet SZF-verzekerden. Met de app heeft de gebruiker toegang tot diverse services van het ziekenfonds. Men kan inloggen als gastgebruiker of met een SZF-id.

Amattabri verduidelijkt dat er reeds een mobiele app van het SZF was, maar dat SZf Connect geheel anders is. Met de applicatie kunnen gebruikers de laatste nieuwtjes van het SZF volgen. Men heeft toegang tot de SZF-geneesmiddelenklapper en indien er wordt ingelogd met de SZF-id, ontvangt men persoonlijke berichten, notificaties betreffende het verzekeringsplan en algemene informatie, omtrent verzekeringsplannen die het SZF te bieden heeft. Ook kan de gebruiker op de app ook de wachtdienstregeling die elke vrijdag wordt geüpload, halen en navigeren naar alle huisartsen en apotheken. Middels de navigatie functie krijgt men de kortste route naar een huisarts of een apotheek. Verder biedt de app ook toegang tot de SZF-premietabel en alle contactinformatie van het SZF, waaronder de SZF-units, SZF-kantoren en -apotheken.

Aan het tot stand komen van de app hebben medewerkers van diverse afdelingen meegewerkt, waaronder de afdelingen Informatie Technologie, Declaratie, Voorlichting/Klanten Service, Projectmanagement en directieleden die ook nauw betrokken waren in het proces. De app kan via App Store en Play Store gedownload worden.

Lees verder

Meest gelezen

X