Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Skalians een heikelpunt voor Suriname en Frans-Guyana

Geplaatst

op

Skalian

De Franse regering heeft de afgelopen week tijdens een bilateraal overleg met Suriname i.v.m. de preventie van het Coronavirus, een lijvig rapport ingediend bij de regering inzake het groot aantal actieve skalians op de Marowijne- en Lawarivier.

In het rapport wordt aandacht gevraagd voor de vervuiling en verandering van de overeengekomen grenzen, door verschuiving van de oevers van deze grensrivieren. De Franse overheid wil ook graag weten wat de, zeker 35 skalians, in het gebied doen. Ook is met foto’s en overige, de schade aangetoond die deze aanrichten aan het milieu.

Tot op heden heeft de Surinaamse regering niet opgetreden tegen de skalianhouders. Dit versterkt het vermoeden, dat bepaalde politieke machthebbers ook betrokken zijn bij de skalians.

De Surinaamse regering had in februari van dit jaar reeds aangegeven aan de Fransen, geen vergunningen voor skalians meer te zullen verstrekken. Het aantal skalians, actief op de grensrivieren, is sedertdien fors toegenomen.

Ook het WWF Guyana heeft recent extreme verwoesting en milieuvervuiling door de vaartuigen als gevolg van de ongecontroleerde goudwinning, geconstateerd. Gezien het feit dat de Lawarivier grotendeels uitgemijnd is, opereren de skalians dicht bij de eilanden en oevers in het gebied, met als gevolg dat de rivieroevers vernietigd worden. Bomen worden gekapt, ontworteld en in brand gestoken.

Suriname en Frankrijk zijn recentelijk overeengekomen, dat de middenweg oftewel tahlweg van de grensrivieren als officiële grens tussen de twee buurlanden zal gelden. De bedoeling is dat dit jaar nog een verdrag wordt getekend tussen beide landen.

Voor het opereren van skalians en het toezicht daarop is er in Suriname nog geen relevante wetgeving ontwikkeld. Ook de rol van de commissie Ordening Goudsector in deze, is tot nog toe vrij onduidelijk.

Culturu.com


2 Reacties

2
Reageer op dit artikel

1000
Bianca

De skalians verrichten al geruime tijd grote ravage aan onze milieu. In sept 2018 zou er door Dodson strenge maatregelen getroffen worden voor het dredgen en de zg commissie ordening goudsector zou toezichthouder zijn. En niet te vergeten dat er per boot een x bedrag aan geld zou worden overgemaakt aan de ministerie van fiancien. De su bevolking zou het ten goede komen. Heden ten daags is er nog nergens een rapport te bezien/gevonden hoe goed dit het volk van Su ten goede is gekomen. De ordening waarover er werd gesproken is nergens te merken. Want ook de fransen hebben… Lees verder »

Parbhoesingh

Het is van surinamers.Beheer je gebied zelf.laat buitenland nket beheersen in je eigen land.mensen uit su dat is van jullie en niemands eigensdom.Advertentie

Suriname

President Bouterse: “Met de verkiezing wordt een periode afgesloten en een nieuwe ingeluid”

Geplaatst

op

President Bouterse Stemt

President Desi Bouterse heeft vanmorgen rond 07.20 uur samen met echtgenote Ingrid Bouterse-Waldring zijn stem uitgebracht. Dat deed het staatshoofd op het stembureau op de O.S. Clevia aan de Pisangrodjostraat. De regeringsleider sprak van een heel belangrijk voor ons allen en voor Suriname.

“Omdat het een periode afsluit en een periode gaat inluiden waarin het volk zijn soevereine wil tot uiting brengt,” zei de president, die ook volgens de geldende COVID-19-voorschriften het stembureau betrad en zijn stem uitbracht nadat zijn gegevens waren gecontroleerd, handen ontsmet en de pink met een wattenstaafje met inkt was gekleurd.

Vervolgens kreeg hij twee stembiljetten overhandigd door de voorzitter van het stembureau. De biljetten deponeerde hij na zijn plicht vervuld te hebben in de daarvoor bestemde bussen. First lady Ingrid Bouterse-Waldring volgde dezelfde procedure. Er was veel pers op de been om het moment waarop het presidentiële echtpaar naar de bus ging, vast te leggen. Het was vroeg druk te OS Clevia. Uit gesprekken kwam duidelijk vast te staan dat men heel vroeg de burgerplicht wilde vervullen om vervolgens thuis rustig de uitslag af te wachten. De sfeer bij dit stembureau mag rustig genoemd worden.

Op de vraag wat de verkiezingen betekenen, zei de president dat die alles voor de democratie betekenen. “In die zin dat we er alles aan doen om het democratische recht van de mensen daadwerkelijk te doen beleven en dat zij bepalen wat er gaat gebeuren de komende vijf jaren,” voegde hij eraan toe. President Bouterse, die eerder had opgeroepen op tot rust en sportiviteit op de dag der stemming, trok nadat hij zijn plicht had vervuld het veld in om verschillende plekken te bezoeken.

Lees verder

Suriname

André Misiekaba naar de stembus in Suriname, “De regering heeft gewerkt”

Geplaatst

op

Img 22bbf0992b1f 1

Minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting André Misiekaba op weg naar de stembus.

“Ik denk dat het volk gezien heeft dat de regering gewerkt heeft , en dus de regering gelegenheid zal geven voort te gaan”

Misiekaba : ” ik zeg , Loading Bouterse drie”

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen