woensdag 29 november 2023
25.5 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
5
(1)

Skalians blijven schade aanrichten, terwijl autoriteiten op de hoogte zijn

lees ook ...

Doorbraak in onderhandelingen Ravaksur plus en regering

Na intensieve onderhandelingen met de regering hebben Ravaksur, BvL, ALS en FOLS recentelijk een akkoord bereikt. Vanaf januari zal de belastingvrije som stijgen van SRD 7.500 naar SRD 9.000. Daarnaas...

 De waarnemend minister van Natuurlijke Hulpbronnen Kenneth Amoksi  meldde op 19 mei, dat  er geen skalians meer op de Marowijnerivier waren. Het is anders gebleken. Minister van Defensie en Henk Deel de burgervader van het gebied bevestigen, dat de pontons er wel zijn. Deel mist de bevoegdheid om op te treden tegen deze activiteiten, maar heeft wel de autoriteiten op de hoogte gesteld. De skalians blijven ten allen tijde in Surinaamse wateren.

De districtscommissaris kent het aantal van deze pontons niet. “We hebben ze in de Marowijne-, Lawa- en Goninirivier. Vooral de mensen in de Lawa en Gonini hebben erg te verduren van de skalians. Soms gaan ze achter de eilanden schuilen, zodat ze niet opvallen, maar dan worden ze op een ander moment wel actief.”

De skalians richten een enorme schade aan in de uitgemijnde gebieden op de Marowijne- en Lawarivier. Nu blijkt dat zij ook de eilanden en de oevers aandoen. “Ze maken op die manier dat de stroming in de rivier heel anders wordt en dat is gevaarlijk voor de gemeenschappen die al jaren weten hoe de rivieren lopen en waar de eilanden liggen.”

Ook de minister van Defensie, Krishna Mathoera zei op 18 mei, dat bij patrouilles is opgevallen, dat er in een jaar goudpontons zijn bijgekomen in het gebied. Eerder meldde de minister van NH, dat het ordenen van de kleinschalige goudmijnbouw waaronder de skalians vallen, moeilijk was. “Ook politici hebben belangen in de goudsector”, maakte hij bekend tijdens de begrotingsbehandeling.

Het Openbaar Ministerie  stak op 9 december enkele skalians in de fik, naar het voorbeeld van de Fransen.  “Er is geen enkele wettelijke regeling voor het gebruik maken van skalians voor goudwinning”. Direct daarna stonden politici op om te protesteren tegen de vernietiging van de skalians.

NH had gegarandeerd de uitgifte van vergunningen aan skalians stop te zetten. Ze zouden na meer dan twintig jaar niet langer op Surinaamse wateren opereren. Bestaande vergunningen zouden geenszins worden verlengd. Het is du seen raadsel dat dit nu gaande is.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSkalians blijven schade aanrichten, terwijl autoriteiten op de hoogte zijn