vrijdag 23 februari 2024
29 C
Paramaribo
8.3 C
Amsterdam
5
(1)

SIVIS en FNV beginnen training over arbeidsomstandigheden in Suriname

lees ook ...

OW-minister benadrukt unieke aanpak van renovatie van staats...

Het ministerie van Openbare Werken (OW), specifiek het directoraat Bouw- en Stedebouwkundige Werken (BSW), is momenteel actief bezig met grootschalige renovatiewerkzaamheden. Minister Riad Nurmohamed ...

Het Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS) en de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) zijn vorige maand gestart met een “train the trainers”-programma over arbeidsomstandigheden en de gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers voor veiligheid, gezondheid en goede werkomstandigheden. De training, die vier fysieke sessies in Suriname omvat, loopt tot 2025.

Volgens SIVIS kan de voorgestelde Arbeidsomstandighedenwet 2019 (Arbowet) een cruciale rol spelen in het streven van Suriname om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties te bereiken. De wet wacht momenteel op behandeling in De Nationale Assemblee (DNA).

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) benadrukte bij de opening van de training dat goede arbeidsomstandigheden essentieel zijn voor de daadwerkelijke verwezenlijking van fatsoenlijk werk in Suriname, met aandacht voor zowel werkgeversbelangen als werknemersbelangen. Mac Andrew kijkt uit naar de behandeling van arbeidswetten, waaronder de Arbeidsomstandighedenwet, in DNA. Hij gelooft dat vakbonden een wezenlijke rol kunnen spelen bij het bereiken van fatsoenlijk werk in Suriname. De samenwerking tussen SIVIS en FNV om deze training te verzorgen, wordt toegejuicht.

Victor Jones, directeur van SIVIS, pleit voor discussies over effectief vakbondswerk, verbeterde arbeidsomstandigheden en wetgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden. Het goedkeuren van een project binnen de samenwerking met FNV stelt SIVIS in staat haar capaciteit te versterken met een “train the trainers”-programma voor het aanbieden van trainingen op het gebied van occupational safety and health. Dit zal resulteren in veiligheidsfunctionarissen binnen bedrijven die risicovolle situaties identificeren en advies uitbrengen aan werkgevers en werknemers om veiligheidsmaatregelen te nemen.

FNV-delegatieleden Ruud Antonius en Wim Dekkers benadrukten de meerwaarde van deze training en de inzet van FNV voor zwakkeren, inclusiviteit en tegen discriminatie op de werkvloer. De delegatie onderstreepte het belang van een gedegen dialoog en beschouwde de Arbowet als een basiswet met handvatten om situaties te verbeteren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSIVIS en FNV beginnen training over arbeidsomstandigheden in Suriname