maandag 30 januari 2023
28.7 C
Paramaribo
6.7 C
Amsterdam
4.5
(2)

Situatie Cubanen onder controle

lees ook ...

VP Brunswijk woonde crematie van vriend Dilip Sardjoe bij

Vice President (VP) Ronnie Brunswijk heeft de uitvaart van ondernemer Rudi Dilip Sardjoe op 21 januari jongstleden bijgewoond. Dilip Sardjoe is onder grote publieke belangstelling met staatseer gecrem...

De situatie van de Cubanen die te Southdrain in Nickerie hadden postgevat is onder controle. Deze garantie geeft minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie. Volgens haar hoeft de samenleving zich niet ongerust te maken over de situatie rondom de kwestie van de groep Cubanen die via Suriname naar Guyana wilde.

“De zaak is volledig onder controle. We letten op de veiligheid van de Surinamers. Wij letten ook op de veiligheid van de Cubanen, want ook zij zijn mensen.” Intussen is de groep die bivakkeerde, na een actie van verschillende autoriteiten verplaatst vanuit Southdrain naar een door de overheid bewaakte locatie buiten Paramaribo.

Op 16 december hebben veiligheidsautoriteiten noodzakelijkerwijs opgetreden, omdat de situatie uit de hand dreigde te lopen. Er werden onder andere ernstige bedreigingen geuit door personen uit de groep. Enkelen hebben zich ook schuldig gemaakt aan strafbare zaken op de locatie te Southdrain. “In overleg met het bevoegd gezag is besloten om de mensen die aansprakelijk zijn voor de strafbare handelingen aan te houden en in vreemdelingenbewaring te stellen”, zegt de minister.

De bewindsvrouw zegt verder dat de rest van de groep heeft aangegeven vrijwillig te willen vertrekken uit Nickerie. “Ze hebben daarvoor ook een verklaring getekend. Wij hebben het vertrek georganiseerd en ondergebracht op een complex buiten Paramaribo.”

De groep is voorzien van voeding, drank en andere basiszaken. Deze groep bestaat uit mensen met verschillende statussen, waaronder illegalen en vluchtelingen. De minister zegt dat vervolgbesluiten op basis van de geldende wettelijke regels genomen zullen worden.

Enkele dagen geleden hebben ongeveer 100 Cubanen zich verwijderd van de locatie te Southdrain. Zij bevinden zich op een eigen locatie. Deze groep heeft geen illegale status.

De minister benadrukt dat in de kwestie van Cubanen er sprake is van een goed gecoördineerde aanpak vanuit de overheid. Daarbij vervullen verschillende instanties een rol. Het gaat onder andere om het Korps Politie Suriname, Nationaal Leger, Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing, de bestuursdiensten, de ministeries van Justitie en Politie, Defensie en Volksgezondheid.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSituatie Cubanen onder controle