zondag 3 december 2023
29.4 C
Paramaribo
0.4 C
Amsterdam
0
(0)

Situatie binnenland baart inheems gezagsorgaan zorgen

lees ook ...

Stichting Student Housing Campus Village heeft nieuw bestuur...

Op donderdag 30 november 2023 heeft de Stichting Student Housing Campus Village (SSHCV) een nieuw bestuur geïnstalleerd, onder leiding van voorzitter Wandana Algoe-Pultoo. De installatieceremonie werd...

Het bestuur van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft tijdens een ontmoeting met de regeringstop gesproken over gesignaleerde goudwinning en milieuvervuiling in Zuid-Suriname waar diverse Inheemse dorpen zoals Amotopo, Kwamalasamutu, Tepu, Palumeu en Kawemhakan al vaker hun bezorgdheid over hebben uitgesproken. Er zijn ook illegale airstrips en wegen waargenomen.

Aan de VIDS is gevraagd om de informatie aan de regering te doen toekomen, inclusief satellietbeelden als die beschikbaar zijn. “Zolang bewijs ontbreekt kan je niet optreden. Ik ben voorstander van het ondernemen van een expeditie,” zei David Abiamofo, minister van Natuurlijke Hulpbronnen.

Verder is de kwestie over de basiszorgverzekering aangehaald. Afgesproken is, dat vervallen Bazo-kaarten via de dorpshoofden aan de districtscommissarissen kunnen worden gegeven, die ze naar de stad zullen sturen voor vernieuwing.

Ook de slechte staat van airstrips in het binnenland baart de mensen zorgen. Minister Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) heeft deze week een afspraak met minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning over de meest urgente onderhoudswerkzaamheden van de vliegvelden.

De VIDS heeft verder ook speciale aandacht gevraagd voor dorpen in het binnenland in verband met het geplande IMF-programma. President Santokhi beaamde dit en zei dat niet alleen het IMF-programma, maar ook het herstel- en investeringsprogramma van de regering effecten zal hebben. “We gaan het draagvlak verruimen”, beloofde hij.

De president zei verder dat de regering de uitvoering van het beleidsprogramma zal bespreken en dat hij daarbij ook voorstellen zal doen dat er hearings komen met functionele organisaties. Ook zal er gesproken worden over de deelname van deze organisaties aan microprojecten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSituatie binnenland baart inheems gezagsorgaan zorgen