dinsdag 27 februari 2024
25 C
Paramaribo
2.8 C
Amsterdam
3.3
(3)

Sint Maarten accepteert geen excuses zonder overleg

lees ook ...

HVB benadrukt urgentie van bestrijding en roept op tot actie...

Het recente schandaal rondom het Pan American Real Estate Woningbouwproject heeft opnieuw aan het licht gebracht hoe fragiel en ondoorzichtig het overheidsapparaat kan zijn b...

Het Nederlandse Kabinet lijkt door te willen gaan met het uitspreken van de excuses voor het slavernijverleden op maandag 19 december. St Maarten zegt bij monde van premier Silveria Jacobs niet te zullen meegaan. Zij zullen zich er beleefd “tegen verzetten”. Zowel op de Antillen als in Suriname groeit er verzet tegen de timing en eventueel de inhoud.

De premier wil eerst via een adviescomité in gesprek gaan met de bevolking van het eiland volgens AD. Een brief aan Den Haag waarin men uitleg vraagt over de inhoud van de excuses is onbeantwoord gebleven. Sint Maarten is een autonome eiland in het koninkrijk sinds 2010, die kijkt richting onafhankelijkheid.

Maandag wordt verwacht dat Rutte namens het kabinet zal reageren op het rapport van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. De premier wilde dat in zijn wekelijkse persconferentie niet kwijt.

Indien de toespraak van premier Rutte doorgaat zal het simultaan in Suriname en op de zes Antilliaanse eilanden te zien zijn, in aanwezigheid van Nederlandse bewindslieden. Zorgminister Ernst Kuipers reist hiervoor naar Sint Maarten, en staatssecretaris Alexandra van Huffelen naar Curaçao.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

10 REACTIES

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSint Maarten accepteert geen excuses zonder overleg