vrijdag 27 januari 2023
27.7 C
Paramaribo
4.6 C
Amsterdam
3.5
(2)

Siebrano Pique’s in verzekeringstelling verlengd met 30 dagen

lees ook ...

Carl Breeveld moet dringend medisch behandeld worden in het ...

De bekende Surinamer Carl Breeveld is ziek. Hij is dringend aan medische behandeling toe, die niet mogelijk is in Suriname. Zijn familie en vrienden zijn een crowdfunding gestart. Men hoopt 30.000 eur...

De veiligheids- en inlichtingendiensten van de president hebben onder andere tot taak de integriteit van het ambt van de president te beschermen en doen naar eigen bevindingen aangifte bij gevallen waar een mogelijke overtreding is geconstateerd. Siebrano Pique en een ander zijn buiten hun boekje gegaan en zijn daarom opgepakt.

Op basis artikel 152 van het Wetboek van Strafrecht is activist Siebrano Piqué vrijdag in verzekering gesteld. Hij werd verhoord en voorgeleid waarna de rechter-commissaris zijn aanhouding als rechtmatig toetste. Zijn inverzekeringstelling is met dertig dagen verlengd. Piqué heeft bedreigingen geuit en is naar de woning van de president geweest, nadat hij geen geld kon pinnen omdat de pinautomaten leeg waren. Daarbij heeft Piqué de president vies en vuil met alle ‘Ma’s’ uitgescholden in een facebookfilmpje.

Het Openbaar Ministerie oordeelt op basis van de vigerende wetgeving over de te ondernemen stappen. Het ambt van President  is bij wet beschermd. Artikel 152: Belediging Staatshoofd/waarnemend Staatshoofd luidt: Opzettelijke belediging het Staatshoofd of het waarnemend Staatshoofd aangedaan, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of een geldboete van ten hoogste duizend gulden.

Een man uit Nickerie, Chanderdew R. is vrijdag vrijgelaten, nadat hij zes dagen was opgesloten op basis van ditzelfde artikel. Hij is vrijdag na voorgeleiding bij het Openbaar Ministerie op vrije voeten gesteld. Er is veel kritiek op de ‘muilkorfwetten’ die afstammen uit de koloniale tijd en bedoeld waren voor het koninklijk huis.

De president vies en vuil uitschelden moet uiteraard niet kunnen, maar als de president bijvoorbeeld steelt of corrupt is, moet het gezegd kunnen worden zonder dat er represailles volgen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

8 REACTIES

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSiebrano Pique's in verzekeringstelling verlengd met 30 dagen