zondag 3 december 2023
31.6 C
Paramaribo
1.1 C
Amsterdam
5
(1)

Sidney Poitier, eerste zwarte Oscar winnaar en genomineerde is heengegaan

lees ook ...

Binnenland vreest voedseltekort

De extreme droogte maakt vrachtvervoer in het binnenland bijna onmogelijk. Oogsten zijn voor een groot deel ook mislukt door dezelfde droogte. Behalve de plaatselijke bevolking heeft ook de Medische Z...

Sidney L. Poitier, Hollywoodacteur en Oscarwinnaar is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was de eerste zwarte acteur die werd genomineerd voor een Oscar.  De allereerste zwarte acteur, die geen stereotype rollen speelde, en toch een Oscar won, aan het begin van de jaren 60. Hij was één der laatste acteurs uit de zogenaamde Gouden Eeuw van Hollywood.

Poitier kreeg en speelde dragende, dramatische rollen in een tijd waarin  zwarte acteurs nog voornamelijk ondergeschikte personages vertolkten. “Ik had geen idee dat dit zou gebeuren”, zei hij over het winnen van zijn eerste Oscar. “Ik sprong op uit mijn stoel en ik zei: ik heb gewonnen!”

Portier woonde tot zijn vijftiende op de Bahamas. Media op de Bahamas hebben het nieuws  als eerste gepubliceerd. Op sociale media spreken mede-artiesten vol lof over zijn acteerwerk, maar vooral om zijn voortrekkersrol voor de zwarte gemeenschap en zwarte acteurs.

Poitier werd in 1927 geboren in Miami, maar groeide op in The Bahamas tot zijn 15e jaar, en keerde daarna terug naar de VS, waar hij kennis maakte met racisme. Hij heeft de segregatie meegemaakt’

Poitier deed zijn eerste auditie als acteur bij het zogeheten American Negro Theater in New York. In 1955 debuteerde hij in de film Blackboard Jungle. Drie jaar later hoorde hij bij de Oscars genomineerden,  in de categorie beste acteur voor zijn rol in The Defiant Ones. Vijf jaar later won hij daadwerkelijk de Academy Award, voor zijn acteerwerk in Lilies of the Field.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSidney Poitier, eerste zwarte Oscar winnaar en genomineerde is heengegaan