zondag 29 januari 2023
27.2 C
Paramaribo
5.4 C
Amsterdam
5
(2)

Shanti Venetiaan eerste hoogleraar Wis- en Natuurkunde wetenschappen ADEK

lees ook ...

TCT and lodge owners Boven Suriname discuss approach to tour...

Tuesday in Atjoni, Minister Albert Jubithana of Transport, Communication and Tourism (TCT) was present at a meeting between DC Ndepe 'Frits' Dinge and a number of lodge proprietors. The parties have d...

Woensdagavond werd Shanti Venetiaan gepromoveerd tot hoogleraar van de Faculteit der Wis- en Natuurkundige Wetenschappen aan de Anton de Kom Universiteit Suriname (AdeKUS) in de Centrumkerk. Zij is de eerste, die in Suriname gepromoveerd is op dit gebied. Venetiaan, de dochter van voormalig president Ronald Venetiaan, is hiermee de vierde vrouwelijke hoogleraar vanaf de oprichting van AdeKUS.

“Wiskunde biedt onder meer de mogelijkheid om modellen op te bouwen waarmee allerhande verschijnselen, processen en verbanden in de natuur en de maatschappij kunnen worden beschreven, voorspeld en verklaard,” zegt de professor.

De oratie van professor doctor Venetiaan was getiteld: ‘Wiskunde is nooit af. Een korte verhandeling over onderzoek in de wiskundige statistiek’.  De professor  gaf voorbeelden van praktische toepassingen van de wiskundige statistiek, waarbij naar voren is gekomen dat de kansrekening daarbij een belangrijke rol speelt.

De beschikbaarheid van snelle computers maakt het verzamelen van data makkelijker, toch blijft de analyse en interpretatie van die data een uitdaging.

Venetiaan gaf te kennen, dat binnen de onderzoekslijn ‘Wiskundige statistiek’ het onderzoek met betrekking tot asymptotic expansions zal worden voortgezet. De onderzoekslijn ‘Toegepaste statistiek’ zal vanuit de wiskunde samen met andere deelgebieden moeten worden uitgewerkt. Expertise op het gebied van de statistiek zal op interdepartementaal, nationaal en internationaal niveau  worden gebundeld. Bestaande internationale samenwerkingsverbanden zullen worden uitgebreid en met nieuwe worden aangevuld.

Na het aanvaarden van het hoogleraarschap door Venetiaan is de leerstoel ‘Wiskundige statistiek’ aan de FWNW ingesteld door waarnemend voorzitter van het Adek-bestuur Hans Breeveld. Venetiaan is behalve voorzitter van het Adek-bestuur de eerste decaan geweest van de FWNW en is nog steeds als wetenschapper verbonden aan deze faculteit. De FWNW werd sinds de Universiteitswet van 1966 genoemd, maar pas in 2010 daadwerkelijk ingesteld. Vijf jaar daarna was het operationeel.

Shanti Venetiaan volgde hiermee het voorbeeld van andere Surinaamse vrouwen aan de AdeKUS op. Malti Adhin (hoogleraar in de biochemie aan de Faculteit der Medische Wetenschappen) werd op 29 juli 2009 de eerste.  Monique Veira volgde daarna als (de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Faculteit der Juridische Wetenschappen) op 14 juli en op 25 augustus Lydia Ori als eerste vrouwelijke professor voor de Faculteit der Technologische Wetenschappen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

23 REACTIES

23 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameShanti Venetiaan eerste hoogleraar Wis- en Natuurkunde wetenschappen ADEK