dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
4.4
(16)

Shame on you, president Santokhi

lees ook ...

Overheid overweegt Makandraproject voor capaciteitsversterki...

De Nederlandse ambassadeur in Suriname, Walter Oostelbos, bracht op dinsdag 20 februari 2024 een bezoek aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) voor een kennismaking. Tijdens dit ...

Velen hebben gezien hoe de president helemaal in het parlement zijn misnoegen heeft geuit over de kaft van het boek Corruptie op het hoogste niveau, waar de portretten van president Santokhi, minister Sewdien  (LVV) en Vejay Kirpalani, de gewezen zakenpartner van ondernemer van den Bergh op staan, zie foto hierboven. Zakendoen in Suriname, corruptie op het hoogste niveau, is de titel van het boek, dat van den Berg schreef over zijn eendenkwekerij “De doksenclub” in Suriname.

Met zijn portret erbij vindt Santokhi dat hij in zijn goede naam en eer en integriteit wordt aangetast, woorden van precies deze strekking. Nadat we maar eens hartelijk gelachen hebben over de persoon die beweert een goede naam, eer en integriteit te hebben, namen we weer eens enkele schandalige, maar ook op corruptie lijkende feiten onder het vergrootglas. Hierbij brengen we u twee in herinnering.

LVV minister Sewdien

Wat we ons wel herinneren van enkele jaren terug is dat Parmanand Sewdien, minister van Landbouw Veeteelt en Visserij de invoer van doksen eieren (eenden eieren) uit de VS verbood, omdat er in Europa vogelgriep heerste … Het was zoiets, in ieder geval de dokseneieren die van den Berg importeerden zouden veilig zijn , want van een plaats die op vele kilometers afstand ligt van de toen met vogelgriep besmette streek. Intussen begonnen de dokseneieren vanwege Sewdiens importverbod te rotten in onze haven, en de stank zou ver te ruiken zijn als ze braken. Hoewel we de details niet kennen riekt dit wel naar corruptie.

Het gewraakte boek

De inhoud van het gewraakte boek interesseert Santokhi blijkbaar niet, althans inhoudelijk is hij niet er op ingegaan. Hij stribbelt wreed tegen de verkoop van het boek door Vaco en heeft dat met een rechterlijk bevel laten verbieden, zodoende kunnen we er ook niet over oordelen. Het boek zou wel meer over een tijd gaan onder voormalig president Desi Bouterse.

Hoewel er een PDF versie van het boek op internet schijnt rond te cirkelen, dus onze Nederlands Surinaamse collega’s zouden ermee aan de slag kunnen, want in Nederland duldt men zo’n inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en drukpers niet. Ook is de Nederlandse wet uit 1932 tegen majesteitsschennis, in Nederland allang afgeschaft. Deze wet die Santokhi hanteert omdat hij een hoge autoriteit is, getuigd niet van een democratische, maar van een autoritaire houding.

Nieuws berichten

Zelfs de afbeelding van de omslag van het boek in de Ware Tijd wil hij juridisch aanvechten. Maar mr. Gerold Sewcharan, die namens Santokhi  een deurwaardersexploot voor de Ware Tijd liet bezorgen kreeg een koel antwoord. Ook media hebben juristen en de Ware Tijd stelt zich terecht op het standpunt dat deze bekende publieke figuren zich niet op het portretrecht kunnen beroepen.

Het is gewoon een nieuwsbericht dat een boek verboden is en uit de handel gehaald wordt en dat zelfs verkochte exemplaren terug bezorgd/ gehaald zouden moeten worden. Er zijn de afgelopen tijd zoveel naar corruptie ruikende en schandelijke zaken naar boven gekomen. Wie je niet hoorde is Chan Santokhi.

En nu zoveel commotie over een foto. Dus het filmpje dat rondgaat dat Santokhies salaris het hoogste is van alle Carabische presidenten, wat volgens ons heel schandalig is, zo’n hoog salaris van een land in nood, heeft de president onbesproken gelaten en schijnt daarom op waarheid te berusten. Hierbij ziet u hier de genoemde video.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnShame on you, president Santokhi