maandag 27 maart 2023
30 C
Paramaribo
7.4 C
Amsterdam
4
(1)

Shaan Bhoendie beëdigd tot voorzitter Rekenkamer van Suriname

lees ook ...

Goed beheer Nanniezwamp noodzakelijk voor de landbouw

Er is een Eco-hydrologische studie van het Nannizwamp-ecosysteem gedaan door het adviesbureau Environmental Services and Support N.V. (ESS). De bevindingen zijn op 20 maart 2023 gepresenteerd in de ve...

President Chan Santokhi heeft maandag Shaan Bhoendie beëdigd tot voorzitter van de Rekenkamer van Suriname. Volgens het staatshoofd moet de Rekenkamer midden in de samenleving staan en een baken van vertrouwen zijn,  dat er deugdelijk toezicht is op het geld van de samenleving. Verder is Sieske Bonjaskie beëdigd tot ondervoorzitter en Varun Yogesh Ramdin tot plaatsvervangend lid. 

Het staatshoofd gaf nieuwbakken leidinggevenden van de Rekenkamer mee, dat zij een zeer belangrijke taak, bestemd voor de samenleving, uitoefenen. “Laat goed toezicht uw missie zijn en rekenschap het product daarvan,” voegde de president eraan toe. Het drietal werd beëdigd in aanwezigheid van parlementsvoorzitter Marinus Bee, leden van de Raad van Ministers, de ondervoorzitter van de Staatsraad en waarnemend procureur-generaal Garcia Paragsingh.

Volgens het staatshoofd draagt de voordracht van het drietal de goedkeuring van zowel De Nationale Assemblee, de regering, de wetgevende en de uitvoerende macht. “Dat betekent dat u een breed vertrouwen geniet om uw functie – het bewaken van de gelden van de samenleving – naar behoren te kunnen uitoefenen.”

De president riep de Rekenkamer op om intensief te communiceren met de samenleving. Zij zal naast haar formele verslaglegging ook de samenleving moeten bedienen met uittreksels daarvan en wel in voor de samenleving begrijpelijke en eenvoudige taal.

Hij legde voornamelijk de nadruk op het vertrouwen naar de samenleving toe. De Rekenkamer is een constitutioneel orgaan dat zijn oorsprong vindt in artikel 149 van de Grondwet waar is voorgeschreven dat bij wet een orgaan dient te worden ingesteld dat tot taak heeft: Toezicht uitoefenen op de besteding van de staatsgelden alsmede controle op het geldbeheer van de overheid in de ruimste zin des woord. “Een deugdelijke controle en verslaggeving bevordert ook het vertrouwen van de samenleving in het bestuur. Dat herstel van vertrouwen is dringend noodzakelijk”, aldus president Santokhi.

Zowel de Comptabiliteitswet als de Wet Rekenkamer van Suriname verplicht alle overheidsinstellingen om informatie te vertrekken aan de Rekenkamer ter uitoefening van de toezichthoudende taak. Het orgaan toetst de uitgaven van de overheid op doelmatigheid en rechtmatigheid. “Het besteden van financiële middelen van de staat dient namelijk uitsluitend in het belang te zijn van de samenleving”, benadrukte de president.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameShaan Bhoendie beëdigd tot voorzitter Rekenkamer van Suriname