zondag 23 juni 2024
30 C
Paramaribo
20.7 C
Amsterdam
0
(0)

Seniorenburgers bespreken gezondheids- en veiligheidsproblemen met Santokhi

lees ook ...

Verkiezingen 2025: voorbereidingen in volle gang

De voorbereidingen voor de verkiezingen van 25 mei 2025 zijn in volle gang en de spanning begint toe te nemen. Politieke partijen die de afgelopen tijd nauwelijks van zich lieten horen, komen nu in de...

Seniorenburgers in Suriname ervaren problemen die hun veiligheid en gezondheid bedreigen. Tijdens een ontmoeting met president Chandrikapersad Santokhi heeft de Bond voor Belangbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) deze kwesties gedeeld met het staatshoofd. De BBGO, opgericht in 1984 en met een ledenbestand van 4500, is een belangrijke vertegenwoordiger van seniorenburgers. 

BBGO-voorzitter Roy Sporkslede heeft vooral benadrukt dat de veiligheid van deze groep in Suriname een groot probleem vormt. Seniorenburgers zijn vaak alleen thuis en daarom organiseert de bond activiteiten in haar bondsgebouw voor deze personen. Dit is echter niet voldoende. Een belangrijk aandachtspunt is de gezondheid van ouderen, die moeten betalen voor medicijnen, hulpmiddelen en brillen.

Daarnaast worden ze blootgesteld aan de uitstoot van giftige stoffen. De BBGO maakt zich hier zorgen over, evenals over de mogelijkheid van gokverslaving bij ouderen door reclame op televisie. Het bestuur heeft ook stilgestaan bij de uitbetaling van pensioenen en de waardevastheid van deze gelden. De BBGO wil betrokken worden bij het Pensioenfonds en bijdragen aan het denken hierover.

Bestuurskundige August Boldewijn, die lid en adviseur is van de BBGO, heeft tijdens het gesprek met president Santokhi ook de AOW Wet besproken en aangegeven, dat deze niet van toepassing is op Surinamers. Sporkslede heeft ook de noodzaak voor een directoraat seniorenburgers aan de president voorgelegd, zodat de overheid zich daadwerkelijk kan bezighouden met deze groep. Hij merkt op dat de samenwerking met andere overheidsorganen te wensen overlaat.

President Santokhi is het ermee eens dat afspraken die met de bond zijn gemaakt, moeten worden nagekomen. Hij vindt dat er een directoraat of onderdirectoraat moet worden opgericht en sprak van een constructieve bijdrage van de BBGO.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSeniorenburgers bespreken gezondheids- en veiligheidsproblemen met Santokhi