maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
0
(0)

Schoolgaande moeders kunnen inkomsten genereren met angisa-binden

lees ook ...

Suriname ontvangt US$ 61,5 miljoen na succesvolle EFF-evalua...

De Raad van Bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft met succes de zesde evaluatie onder het Extended Fund Facility (EFF) voor Suriname afgerond. Hierdoor is Suriname gerechtigd om he...

Op zaterdagmiddag 8 juni 2024 is de training ‘Bindwijze in Fosten Angisa (Tai Angisa)’, georganiseerd door NAKS in opdracht van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ), afgesloten met de uitreiking van certificaten aan 12 schoolgaande moeders. Deze training is zorgvuldig opgezet door het ministerie om culturele praktijken te integreren in alternatieve werkgelegenheid, vooral voor schoolgaande moeders.

Door deze training kunnen de moeders flexibele werktijden en werklocaties hebben, waardoor ze werk en privéleven beter kunnen combineren. Ze kunnen als ondernemer thuis werken, zorg dragen voor hun kinderen en hun schoolopdrachten uitvoeren. Tijdens de ceremonie benadrukte directeur Jeugdzaken, Genti Mangroe, het belang van de training vanuit verschillende invalshoeken.

Volgens haar versterkt het niet alleen de positie van de deelnemers, maar voegt het ook economische waarde toe door de verkoop van Afro-Surinaamse hoofddoeken. Deze werkgelegenheid genereert inkomsten en helpt het Surinaams cultureel erfgoed te behouden en te promoten.

Mangroe is ervan overtuigd dat de resultaten van deze training zullen bijdragen aan persoonlijke voldoening, economische groei en het behoud van culturele tradities. Ze moedigde de nieuwe ‘Angisa-binders’ aan om in te spelen op de vraag naar hoofddoeken tijdens de aanstaande Keti Koti. Hoofddoeken worden, naast hun traditionele en symbolische betekenissen, ook gewaardeerd als modeaccessoires, waardoor het binden van hoofddoeken een duurzame bron van inkomsten kan zijn voor de moeders.

Afhankelijk van het enthousiasme onder de nieuwe binders, overweegt het ministerie om een vervolgtraining aan te bieden. Madhoeri Moenesar, onderdirecteur van het onderdirectoraat Nationale Jongeren Aangelegenheden (NJA) en projectleider, legde in haar toespraak de nadruk op het belang van thuiswerken voor schoolgaande moeders. Thuiswerken kan bijdragen aan gendergelijkheid en biedt vrouwen de mogelijkheid hun professionele en persoonlijke doelen beter te combineren.

Siegmien Staphorst, voorzitter van NAKS, prees de motivatie en wilskracht van de jonge moeders, wat bleek uit het minimale aantal uitvallers ondanks de uitdagingen met kinderopvang en slechte busverbindingen. Ze riep de moeders op om zich bij NAKS aan te sluiten en actief deel te nemen aan culturele activiteiten van de Afro-Surinaamse gemeenschap.

Dit zal hun culturele identiteit versterken en een gevoel van verbondenheid en gemeenschapszin bevorderen, wat kan bijdragen aan sociale cohesie en samenwerking binnen de Surinaamse gemeenschap.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSchoolgaande moeders kunnen inkomsten genereren met angisa-binden