dinsdag 28 maart 2023
30 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
3
(1)

Schoolcampus Para moet spin-off effect teweegbrengen overige gebieden

lees ook ...

Lim A Po: Hybrid electoral systems are becoming more commonp...

The Study Committee on Adjustment of the Electoral System's Hans Lim A Po provided an explanation of the precise steps that should be taken in order to change the election system. The most significant...

De schoolcampus op Hanover in het district Para moet een spin-off effect naar overige gebieden teweegbrengen en tevens een katalysator zijn voor de ontwikkeling van het district. Zo blikte president Chan Santokhi vooruit voordat hij vandaag op de eerdergenoemde plantage in het zuidelijk gelegen district de eerste steen legde voor de bouw van het woon- en leef scholencomplex. Het staatshoofd zegt, dat zijn regering voor alles een planning heeft.

Het project is dan wel geïnitieerd door de vorige regering, maar wordt thans uitgevoerd met deels financiering van de huidige regering. Het betreft een financiering van 2 miljoen US-dollars die dankzij besparing door het ministerie van Financiën en Planning kon worden vrijgemaakt. De overige financiering komt van de Islamic Development Bank (IsDB).

President Santokhi noemt onderwijs de katalysator voor de ontwikkeling van het land en het instrument voor het realiseren van strategische doelen. Volgens hem moet het onderwijscurriculum aangepast worden vooral met het oog op de olie- en gasontwikkeling. De start van het scholencomplex moet gezien worden in kader van wat wij van Suriname én Para willen maken. Het district heeft, aldus de president, veel potentie voor wat betreft toerisme, natuurlijke hulpbronnen en de agrarische sector.

Onderwijsminister Marie Levens zei, dat er voorafgaand aan dit moment vele discussies zijn geweest met belanghebbenden, bewoners en ouders over de grond waar de campus komt te staan alsook over het ontwerp. Dit is meerdere keren gewijzigd voornamelijk omdat het ministerie een praktische campus, waarvan het onderhoud niet duur moet zijn.

De campus krijgt een zwembad, medische post en winkels. Er zal onderwijs op basis van ondernemend en probleemoplossend denkend onderwezen worden. De bewindsvrouw legde de nadruk op technologische ontwikkelingen, bestrijden van armoede en wegwerken van ongelijkheid.

Vicepresident Ronnie Brunswijk prees de regering voor het uitvoeren van haar onderwijsplan in Para. Hij zei dat dit plan ook behelst het opleiden van jonge mannen en vrouwen om te werken aan de verdere ontwikkeling van Suriname. Volgens de vp is de regering zich doordrongen van het belang van voortgezet onderwijs in Para en omstreken. Hij sprak de hoop uit, dat de bouw zonder onderbrekingen wordt gecompleteerd.

Met de bouw van het scholencomplex wordt, aldus parlementsvoorzitter Marinus Bee, het startsein geven voor het decentralisatieproces van onderwijs naar de districten. Leerlingen worden in de gelegenheid gesteld om onderwijs in eigen omgeving te volgen. Dit zal leiden tot het brengen van kader en ontwikkeling in hun eigen gebied, waardoor urbanisatie wordt voorkomen. De parlementsvoorzitter ziet graag dat de begroting voor onderwijs in ’s landsbegroting wordt opgevoerd van 4% naar boven 10%. “Als we in onze mensen willen investeren moeten we geld erin stoppen”, aldus voorzitter Bee. Hij vroeg de regering erop toe te zien dat er een onderhoudsplan komt voor de campus.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSchoolcampus Para moet spin-off effect teweegbrengen overige gebieden