dinsdag 3 oktober 2023
27.2 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

Surinamer gekozen in Inter Amerikaanse mensenrechten commissie

lees ook ...

Voormalig parlementariër Diana Pokie sluit zich aan bij NPS

Tijdens een feestvergadering in Grun Dyari heeft voormalig parlementariër en minister Diana Pokie zich vandaag officieel aangesloten bij de Nationale Partij Suriname (NPS). Pokie sprak vol trots over ...

Tijdens de bijeenkomst van de 53e Algemene Vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington DC,VS, werden op vrijdag 23 juni 2023 verkiezingen gehouden voor leden van verschillende organen, agentschappen en entiteiten van het Inter-Amerikaanse systeem, die hun functies op 1 januari 2024 zullen aanvangen.

De organen waarvoor leden werden gekozen waren: de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens(IACR) (4), de Inter-Amerikaanse Juridische Commissie (2), de Administratieve Rechtbank (1), het Auditcomité (1) en van het Justice Studies Centre of the Americas (3).

Mr. Gloria de Mees is gekozen tot commissaris van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR) voor de periode 2024-2027. Het is voor het eerst dat een Surinamer gekozen is als commissaris van dit belangrijke orgaan. De IACHR telt 7 commissarissen, waarvan 04 ditmaal gekozen zijn en de overige hun termijn volgend jaar verloopt. Mr. De Mees werd samen met kandidaten van Argentinië, Guatemala en Guyana gekozen.

Er waren 09 kandidaten, waarvan 03 zich voor de verkiezing hadden teruggetrokken, zodat er uit de overige 06 gekozen moest worden. Via een goede presentatie van de kandidaat aan de lidlanden en lobbywerk bij bevriende landen is het gelukt om de meerderheid van stemmen te krijgen.

Het doel van de IACHR is om de mensenrechten in de Amerikas te bevorderen en te beschermen. De IACHR moet de mensenrechten situatie in elke lidstaat van de OAS in het oog houden. Daarnaast werkt men ook met thematische gebieden waar extra aandacht aan besteed wordt, bijvoorbeeld de rechten van personen met een beperking of oudere personen, of een ander thema. Ook kunnen individuen een petitie indienen.

Naast de IACHR is er ook een Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten, welke fungeert als een rechtbank voor mensenrechten. Samen vormen de Commissie en het Hof het Inter-Amerikaans systeem ter bescherming van de mensenrechten.

Mr. De Mees heeft een lange carrière achter de rug op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Suriname. Zij heeft ook als directeur voor duurzaam toerisme gewerkt bij de Associatie van Caribische Staten. Daarnaast was zij een aantal jaren werkzaam bij de Rekenkamer van Suriname. Sinds 2014 is ze docent aan de Juridische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit, waar zij onder meer CARICOM-recht en mensenrechten doceert.

Mr. de Mees heeft meegewerkt aan de wet op het Instituut voor Mensenrechten in Suriname en ook aan de Wet Grondenrechten. Verder is ze verbonden aan het Bureau van de Agent van Staat, dat de mensenrechtenzaken tegen Suriname behandelt. Ze is vanuit verschillende perspectieven bij de mensenrechten betrokken geweest, waardoor zij door Suriname is voorgedragen als kandidaat. Na haar verkiezing zal mr. De Mees echter niet namens Suriname optreden, maar als onafhankelijke commissaris.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinamer gekozen in Inter Amerikaanse mensenrechten commissie