woensdag 29 november 2023
26.6 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
0
(0)

Schade Brokopondo na ravage water loopt in de miljoenen

lees ook ...

Newmont Suriname betuigt medeleven na tragisch mijnbouwongev...

Newmont Suriname heeft met grote verslagenheid kennisgenomen van het tragische mijnbouwongeval dat op maandag 20 november plaatsvond in het kleinschalige mijnbouwgebied te Matawai in Brokopondo en in ...

Woningen en kostgronden in het district Brokopondo ten zuiden van het commissariaat hebben meer dan drie maanden blank gestaan. Nu is het water weggetrokken. Bewoners waren binnen enkele minuten dakloos. Het heeft seniore burgers heel erg getroffen. In het logeergebouw kon een handjevol mensen opgevangen worden.

Men heeft nog steeds geen idee vanwaar het geld moet komen voor reparatie van de huizen. Mensen worden emotioneel bij het terugzien van hun woning. Even deel van de bewoners  is opgevangen door familie in Paramaribo.

“Het is onvoorstelbaar om in zo een situatie terecht te komen waarin jouw woning en bezittingen ineens geen enkele waarde meer hebben. Het dorp was totaal ondergelopen en wij hebben ook niet alle inboedel in veiligheid kunnen brengen. Alle fruitbomen, zoals manja, guave van twintig jaar en ouder zijn vergaan.” Nu weet men even niet wat het gevolg zal zijn van het feit dat meerdere instanties bezig zijn met het registreren namen.  “Ik hoop maar dat het goed komt, want het is niet goed om te profiteren van andermans leed,” zegt Vorswijk.

Kleine ondernemers zoals  Nel eersteling zijn ook heel erg getroffen. Hij staat bekend als Baaba Nel. “Mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen zijn hier in mijn moeders huis……….Vanwege het water zijn wij genoodzaakt om onze intrek hier te nemen….Wij stonden als familie machteloos tegenover het water.” Hij en zijn huisgenoten kunnen voorlopig niet terug, al willen zij dat graag. De woningen en alles erom heen zijn nu een troosteloze landschap.

Ook een autowasserij en een kippenkwekerij van zijn jongere broer is hetzelfde overkomen. Hij was genoodzaakt om de kippen snel onder de prijs van de hand te doen. “Mijn broer zette elke maand tweeduizend slachtkuikens uit, maar sinds de watersnood in maart heeft hij niets meer gedaan.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSchade Brokopondo na ravage water loopt in de miljoenen