woensdag 8 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-1.3 C
Amsterdam
0
(0)

SBB moet gereorganiseerd worden

lees ook ...

Hoopvolle handreiking Actiegroep Slavernijmonument naar NCS ...

Geïnitieerd door het Nationaal Comite Slavernijverleden (NCS) is er een ontmoeting en overleg geweest tussen de Actiegroep Slavernijmonument onder leiding van Iwan Wijngaarde, de opdrachtgever van het...

Chandrikapersad Santokhi ontving op dinsdag 2 maart de leiding van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) voor een vervolggesprek over de hout verkoop en hout export. Dit gesprek was in het kader van de instructiemeetings die de president regulier heeft met de leiding van de verschillende staatsbedrijven, waarbij het beleid dat de regering graag ziet bij deze parastatalen, wordt besproken. Tijdens de ontmoeting zaten vicepresident Ronnie Brunswijk en minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer aan. SBB-directeur Stanley Betterson zegt dat er is bekeken waar de SBB als organisatie staat. Partijen hebben zich ook gebogen over de richting waar de SBB naar toe gaat, terwijl er een presentatie is geweest over de strategische planning voor de komende periode.

Twee van de besproken punten is de controle op houtverkoop en de export van hout. “Het is gebleken dat daar heel wat zaken niet lopen zoals dat zou moeten, waardoor de staat inkomsten misloopt”, zegt de SBB Directeur. Het is de bedoeling dat er op dit stuk beleid wordt gemaakt zodat het mislopen van inkomsten tot het verleden gaat behoren. SBB Directeur Betterson zegt hierover dat er ook  bepaalde situaties die nu in de illegaliteit zijn, in de legaliteit gebracht moeten worden.

President Santokhi had bij een eerdere ontmoeting in januari reeds aangegeven dat er bij de export van rondhout veel mis gaat. De jaarverslagen van de SBB tonen aan dat er op jaarbasis US$ 130 miljoen aan inkomsten verdwijnt. In het bijzonder zal de verdienpoot van de SBB beter tot haar recht moeten komen. Verder zal het beleidsgedeelte als toezichthouder moeten worden gebracht naar scherper natuurbehoud. Dit houdt in dat er veel meer dan houtkap onder scherp toezicht moet worden gehouden. De SBB moet zich ook erover gaan buigen hoe de aanwezigheid van unieke fauna aangewend zou kunnen worden voor meer verdiensten uit de toerismesector.

Ook de reorganisatie van de SBB kwam aan de orde. Het aantal directeuren en hun functionaliteit zal onder de loep genomen worden. De SBB-leiding maakt over twee maanden weer haar opwachting bij het staatshoofd. In de tussenliggende periode zal zij, zoals door de president is gevraagd, de organisatiestructuur ter hand nemen en definitief spijkers met koppen slaan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSBB moet gereorganiseerd worden