Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Saramaccaners krijgen bijzonder verlof op 19 september

Geplaatst

op

door

Aan alle Saramaccaners wordt op 19 september bijzonder verlof verleend. Deze vrije dag is voor Saramaccaners in overheidsdienst. Op 19 september 1762 is het vredesverdrag getekend tussen de koloniale overheid en de marrons van Boven-Suriname en Saramacca. 

In een bekendmaking heeft minister Stephen Tsang, van Binnenlandse Zaken ad-interim, in een bekendmaking via het Nationaal Informatie Instituut meegedeeld dat de Dag der Saramaccaners of Saamaka Daka, groots zal worden gevierd in stad en districten. Deze dag is aan de groep toegekend in verband met de herdenking van de ondertekening van het vredesverdrag.

Voor het eerst wordt de Saamaka Daka dit jaar groots gevierd. Onlangs heeft de commissie Saamaka Daka een verzoek gericht aan de regering om, in verband met de viering van deze dag, voor dit jaar 19 september in te stellen als een eenmalige vrije dag. Het doel van deze dag is om de Saamaka gemeenschap de gelegenheid te geven om op deze vrije dag goed tot bezinning te komen. 

Er zijn verschillende activiteiten gepland, zoals een lezing door de adviseur van de commissie Saamaka Daka, Eddy Jozefzoon. Op 19 september zal er een ‘tuwe wataa’, plengoffer, plaatsvinden aan de Kleine Waterstraat. De dag zal verder gevierd worden in de Palmentuin. De Saamaka Daka wordt ook op Brownsweg, Foetoenakaba en in nog vijf grote dorpen in het Boven-Surinamegebied gevierd.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Brayen

O was ik maar een saramaccaner.
Leuk. Hebben ook zei een leuke feestdag.Advertentie

Suriname

Politie neemt lijk dat middernacht werd afgevoerd in beslag

Geplaatst

op

door

De politie van het bureau Kwatta heeft in de vroege ochtend van dinsdag 7 januari het ontzielde lichaam van een manspersoon, na overleg met het Openbaar Ministerie in beslag genomen.

Dit gebeurde nadat de politie een melding kreeg dat er in de late avond van maandag 6 op dinsdag 7 janauri het lijk van een manspersoon die in zijn woning het leven liet via een uitvaart bedrijf werd afgevoerd, nadat een arts de dood officieel had vastgesteld, zonder dat de politie was verwittigd.

Nadat is gebleken dat er geen sprake is van misdrijf, is het lijk wederom afgestaan aan de nabestaanden ter begrafenis.

De politie doet een beroep op de samenleving om, conform de vigerende wettelijke regelingen en protocollen, ten alle tijde de melding te doen van iemand die thuis komt te overlijden. Indien deze melding vroegtijdig wordt doorgespeeld kan ongerief als boven aangegeven worden voorkomen.

Lees verder

Suriname

Akiemboto: data van eminent belang voor ontwikkeling mijnbouwsector

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen heeft het tweede Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) rapport van Suriname in ontvangst genomen. Het document is aan hem overhandigd door Dave Abeleven, in hoedanigheid van voorzitter van de Multi Stakeholders Group, die belast is met de coördinatie van het initiatief. De overhandiging van het document dat handelt over het kalenderjaar 2017, heeft plaatsgevonden in Marriot Hotel. Minister Akiemboto heeft tijdens zijn speech meermaals gewezen op de noodzaak van data. “Data is van eminent belang voor de ontwikkeling van de mijnbouwsector en ook voor de ontwikkeling van het land. Het is van eminent belang om hiermee investeerders aan te kunnen trekken.”

Abeleven, die ook directeur is van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft tijdens zijn toespraak gezegd dat alle stakeholders zich uitermate hebben ingezet om de deadline van 31 december 2019 te halen. Het document is op die bewuste dag op de EITI-website van Suriname gepresenteerd. Ook is deze informatie via de media kenbaar gemaakt in een persbericht. Voor de verschillende stakeholders was het een uitdaging om de deadline te halen. Waar zij over de samenstelling van het EITI-rapport 2016 ruim anderhalf jaar hebben gedaan, hadden zij voor het kalender jaar 2017 slechts 6 maanden de tijd om het document op te stellen.

Om meer vorm te geven aan de communicatie naar verschillende doelgroepen toe, is er een vernieuwingstraject ingezet voor de website. Deze inspanningen zijn bedoeld om de website ietwat interactiever te maken. In het EITI-rapport 2017 zijn ten opzichte van het jaar daarvoor enkele verbeteringen te constateren. Er is namelijk meer data gepresenteerd. In dit rapport is een overzicht van de verschillende mijnbouwbedrijven te vinden. De inkomsten van de staat die voortvloeien uit de investeringen in de mijnbouwsector. Ook exportcijfers zijn hierin verwerkt.

Lees verder

Meest gelezen