Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Saramaccaners krijgen bijzonder verlof op 19 september

Geplaatst

op

door

Aan alle Saramaccaners wordt op 19 september bijzonder verlof verleend. Deze vrije dag is voor Saramaccaners in overheidsdienst. Op 19 september 1762 is het vredesverdrag getekend tussen de koloniale overheid en de marrons van Boven-Suriname en Saramacca. 

In een bekendmaking heeft minister Stephen Tsang, van Binnenlandse Zaken ad-interim, in een bekendmaking via het Nationaal Informatie Instituut meegedeeld dat de Dag der Saramaccaners of Saamaka Daka, groots zal worden gevierd in stad en districten. Deze dag is aan de groep toegekend in verband met de herdenking van de ondertekening van het vredesverdrag.

Voor het eerst wordt de Saamaka Daka dit jaar groots gevierd. Onlangs heeft de commissie Saamaka Daka een verzoek gericht aan de regering om, in verband met de viering van deze dag, voor dit jaar 19 september in te stellen als een eenmalige vrije dag. Het doel van deze dag is om de Saamaka gemeenschap de gelegenheid te geven om op deze vrije dag goed tot bezinning te komen. 

Er zijn verschillende activiteiten gepland, zoals een lezing door de adviseur van de commissie Saamaka Daka, Eddy Jozefzoon. Op 19 september zal er een ‘tuwe wataa’, plengoffer, plaatsvinden aan de Kleine Waterstraat. De dag zal verder gevierd worden in de Palmentuin. De Saamaka Daka wordt ook op Brownsweg, Foetoenakaba en in nog vijf grote dorpen in het Boven-Surinamegebied gevierd.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Brayen

O was ik maar een saramaccaner.
Leuk. Hebben ook zei een leuke feestdag.Advertentie

Suriname

Tommie Christaan in Surinaamse video clip van Damaru

Geplaatst

op

door
Lees verder

Suriname

Hoofd Luchtvaartdienst ontheven

Geplaatst

op

door

Het hoofd van de Luchtvaartdienst, Faizel Baarn, is met onmiddellijke ingang uit zijn functie ontheven. In het voorbije weekend is het besluit bekrachtigd tijdens een vergadering op het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C).

Zijn buitenfunctiestelling houdt direct verband met de verdwijning van het tweemotorig vliegtuig. Het toestel is op 12 oktober vanaf het vliegveld Zorg en Hoop opgestegen. Kort daarna is het radiocontact met de luchtverkeersleiders verbroken.

Als eindbestemming was Curaçao opgegeven. In het toestel zaten er vermoedelijk twee personen. Contact tussen Suriname en buitenlandse luchtverkeersdiensten heeft aan het licht gebracht, dat het vliegtuig niet in Curaçao is aangekomen. Formeel wordt dit toestel als “vermist” aangemerkt.

Lees verder

Meest gelezen

X