zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
0
(0)

Saramaccakanaal rehabilitatieproject begint: economische voordelen verwacht

lees ook ...

Surinaamse regering onthult plan voor herstel veiligheidsgev...

Tijdens een vergadering in De Nationale Assemblee hebben minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, en zijn collega van Defensie, Krishna Mathoera, onthuld dat de regering plannen heeft om het ...

Medio januari is aannemer International Infra N.V. begonnen met de werkzaamheden voor het “Saramacca Canal System Rehabilitation Project” (SCSRP). Volgens projectmanager Vishnu Kalloe belooft dit een uitdagend project te worden dat aanzienlijke voordelen zal opleveren voor de economie en de samenleving. De werkzaamheden langs het 25 kilometer lange kanaal worden in vijf secties uitgevoerd, waarbij gestart wordt bij sectie vijf, nabij de Uitkijksluis te Creola, die binnenkort zal worden afgerond.

De laatste fase omvat sectie 1 nabij VABI N.V., waar de aannemer streeft naar voltooiing binnen vijf kalendermaanden. Bij de ondertekening van het contract op 14 november 2023 benadrukte SCSRP-projectcoördinator Cheryl Margaret de omvang en impact van het project op de ontwatering van Groot-Paramaribo en andere gebieden. Kalloe bevestigt dit en wijst erop dat het Saramaccakanaal al ruim 60-70 jaar niet is onderhouden, wat heeft geleid tot verstopte en versmalde waterwegen, wat weer resulteerde in verminderd watertransport en economische activiteiten.

International Infra N.V. heeft volgens Kalloe ruime ervaring in het opschonen van waterwegen en voert regeringsprojecten uit. De arbeiders, verdeeld over drie ploegen van elk 15 man, zijn getraind en voorbereid op de taken die voor hen liggen. De werkzaamheden worden op een milieuvriendelijke en verantwoorde manier uitgevoerd, waarbij alleen lage vegetatie tot zeven meter binnen de oevers wordt verwijderd, terwijl hoge bomen en dieren ongemoeid worden gelaten.

Het SCSRP wordt gefinancierd door een lening van USD 35 miljoen van de Wereldbank, die samen met de SCSRP-unit van het ministerie van Openbare Werken (OW) en het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) toeziet op de juiste uitvoering van het werk. Een team van de Wereldbank heeft recentelijk ter plaatse inspecties uitgevoerd en was tevreden met de voortgang.

De arbeiders worden voorzien van alle nodige persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE), en er worden dagelijks overlegmomenten georganiseerd. Er is uitgebreid overleg gevoerd met belanghebbenden en bewoners langs het kanaal zijn geïnformeerd over de voortgang van het project. Volgens Kalloe tonen mensen begrip en zijn ze zelfs geïnteresseerd in de werkzaamheden.

Nu het kanaal van begroeiing is ontdaan, biedt het een aangenamer uitzicht en kan het mogelijk worden gebruikt voor recreatieve doeleinden. Het Saramaccakanaal, dat in de 19e eeuw met de hand werd gegraven, verbindt de Surinamerivier met de Saramaccarivier en is momenteel 30-50 meter breed met een diepte van 2-3 meter. Voornamelijk bedrijven actief in de hout- en zandsector zijn gevestigd langs het kanaal. De werkzaamheden strekken zich uit over verschillende secties, waarbij sectie 4 zich uitstrekt tot aan de Kameelbrug, gevolgd door secties 3, 2 en 1 tot aan de sluis bij Saramaccadoorsteek.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSaramaccakanaal rehabilitatieproject begint: economische voordelen verwacht